Celoživotnímu pracovníkovi a historikovi litvínovské chemičky odhalili pamětní desku

0
164
Slavnostnímu odhalení pamětní desky byla účastna i litvínovská starostka Kamila Bláhová.

K výročí osmdesáti let prvních ničivých náletů na chemické závody v Záluží U Litvínova byla před litvínovskou rafinerií skupiny ORLEN Unipetrol odhalena pamětní deska panu Ing. Miloslavu Hrabákovi, historikovi mapujícímu válečné a poválečné dějiny zálužského výrobního areálu. Rodák ze Záluží, historik a zasloužilý pracovník, který strávil v chemických závodech celý svůj profesní život, své vzpomínky zachytil ve třech historických svazcích. V nich své vlastní vzpomínky spojoval s usilovnou badatelskou prací a zdokumentoval budování závodů, spojenecké nálety během druhé světové války i následnou mohutnou modernizaci výroby.

Slavnostní odhalení pamětní desky historikovi dokumentujícímu válečnou a poválečnou historii chemických závodů v Záluží, panu Ing. Miloslavu Hrabákovi, se uskutečnilo v těchto dnech před hlavním vchodem do Chemparku v Záluží u Litvínova. Pracovně nasazený historik prožil v tehdejší STW (Sudetenländische Treibstoffwerke) celé válečné období, v roce 1945 následné znovuobnovení výrobního závodu i začátek jeho modernizace. Z rukou historika pochází řada knih mapující historii zálužských chemických závodů.

„Odhalení pamětní desky panu Ing. Hrabákovi je připomenutí jednoho z nejzasloužilejších pracovníků, který kdy procházel místními branami. Celoživotní zásluhy pana Ing. Hrabáka, který v Záluží prožil celý svůj profesní život a zaznamenal do svých děl dění od počátku stavby závodů, přes jejich takřka úplné zničení až po jejich znovuobnovení, jsou skutečně mimořádné,“ uvedl Tomáš Herink, člen představenstva skupiny ORLEN Unipetrol.

Miloslav Hrabák prošel celou řadou dělnických profesí a po studiích na vysoké škole působil v řídicích funkcích. V roce 2020 mu zastupitelstvo města Litvínova na svém zasedání schválilo udělení čestného občanství in memoriam. Historik svoji činnost doprovázel mnoha přednáškami a pořádáním autorských čtení. Z jeho iniciativy byl v roce 2015 odhalen v Záluží u hlavní brány do závodu památník obětem stavby a bombardování chemických závodů. Zasloužilý historik zesnul v roce 2020 v nedožitých sto letech.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!