Na jedné z nejvýznamějších přehrad na severu Čech se instaluje klapka

0
191

N1Při rekonstrukci bezpečnostního přelivu na vodním díle Nechranice u Chomutova se za pomoci jeřábu  osazovala druhá polovina klapkového uzávěru. Klapka má zajistit plynulejší manipulaci s odtokem a zvýšit retenční prostor. Stavební práce mají být hotové v listopadu.

Vodní nádrž Nechranice je s rozlohou 1338 ha pátá největší přehradní nádrž České republiky a také přehradní nádrž s nejdelší sypanou přehradní hrází ve střední Evropě (3280 metrů).

N2„Jedné z nejvýznamnějších přehrad v oblasti severozápadních Čech rekonstruujeme bezpečnostní přeliv, aby byla schopná zlepšit průběhy povodňových průtoků,“ uvedl Jan Svejkovský, generální ředitel státního podniku Povodí Ohře. „Do budoucna by takto rekonstruované uzávěry mohly významně podpořit i samostatný projekt propojení budoucího jezera Libouš s nádrží Nechranice. Tím by se zásadně zvýšila odolnost oblasti proti suchu i proti povodním,“ dodal Svejkovský.

Vodní dílo Nechranice bylo postavené v 60. letech 20. století a rekonstrukce krajních polích byla nutná kvůli jejich technické zastaralosti. Na krajních polích se stávající hydrostatické (vodou z nádrže regulované) segmentové uzávěry nahradily novými klapkovými hradícími konstrukcemi, jejichž výhodou je plynulá manipulace za všech vodních stavů v nádrži. Dosáhne se tím také vyšší bezpečnosti a navýšení ovladatelného retenčního prostoru.

N3Klapkové uzávěry v krajních polích umožňují jemnější manipulaci s odtokem a svojí hradící výškou zvýší retenční ovladatelný prostor o dalších 15 mil. m3, aniž by se zasahovalo do zásobního prostoru. Levé pole se dokončilo v listopadu 2020 a je plně v provozu.

Na bezpečnostním přelivu se v roce 2004 upravilo také střední pole, kde se původní uzávěr vyměnil za zdvižný segmentový a snížila úroveň spodní hrany konstrukce z kóty 268,00 m n.m. na kótu 263,00 m n.m. Díky této úpravě je možné případnou povodeň v nádrži začít efektivně transformovat již v zásobním prostoru.

Zhotovitelem rekonstrukce v hodnotě 118 mil. Kč bez DPH je sdružení firem SMP Vodohospodářské stavby a.s. Praha a Strojírny Podzimek a.s. Třešť.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!