Důležitý milník: ORLEN spustil výrobu bezprašných směsí

0
134

Skupina ORLEN Unipetrol pokračuje v modernizaci a zvyšování efektivity svých výrobních technologií. V rámci svého závazku k inovacím a udržitelné výrobě společnost v litvínovském výrobním závodě zahájila provoz zcela nové jednotky na výrobu bezprašných stabilizačních směsi. Investice ve výši 225 milionů korun představuje významné zefektivnění v oblasti výroby polyetylenu a polypropylenu. Bezprašná stabilizační směs je směsí několika stabilizátorů dodávaných v práškové formě do jednotné bezprašné formy pelet, díky které dojde k vylepšení efektivity výrobního procesu a zvýšení kvality konečného produktu.

Výrobní jednotka bezprašných stabilizačních směsí disponuje dvěma výrobními linkami s celkovou kapacitou 3000 tun ročně, což znamená sedminásobné zvýšení výrobní kapacity bezprašných směsí. Spuštění vlastní výroby bezprašných stabilizačních směsí zvýší efektivitu výroby a udržuje receptury aditiv pod interní kontrolou.

„Modernizace naší výroby a přechod na vlastní výrobu bezprašných směsí nejenže přináší významné snížení našich výrobních nákladů, ale také nám umožňuje rychleji a efektivněji reagovat na potřeby trhu a požadavky našich zákazníků. Jde o důležitý milník v naší strategii udržitelného rozvoje a inovace,“ vysvětluje Tomáš Herink, člen představenstva skupiny ORLEN Unipetrol, a dodává: „Díky nové výrobě navíc disponujeme unikátním know-how a technologií, která nám umožňuje vyrábět vysoce kvalitní produkty s přesnějším dávkováním a bez zbytečného odpadu. Interní výroba bezprašných směsí nám navíc přináší nezávislost na externích dodavatelích, což zvyšuje naši odolnost vůči tržním výkyvům a současně přináší možnost oslovit nové zákazníky, kterým můžeme nabídnout přebytky tohoto produktu z vlastní produkce.“

Projekt výroby bezprašných stabilizačních směsí vznikl ve spolupráci s výzkumným a vývojovým centrem ORLEN Polymer Institute Brno, který se dlouhodobě a úspěšně podílí na vývoji specializovaných aditivačních receptur pro plastové produkty. Kromě zajištění vysoké kvality finálních produktů tento přístup zaručuje, že manipulace s materiálem bude bezprašná, což vede k výrazné úspoře nákladů a zlepšení bezpečnosti práce.

ORLEN Unipetrol, který je v regionu předním výrobcem polypropylenu (PP) a vysokohustotního polyetylenu (HDPE), bude díky nové výrobní jednotce schopen plně pokrýt své potřeby při výrobě polyolefinů, a významně tak zlepšit kvalitu svých HDPE a PP tříd. Díky této investici může společnost rychle reagovat na tržní výzvy a nabízet produkty, které přesně vyhovují specifikacím a požadavkům svých zákazníků. Nová jednotka na výrobu bezprašných stabilizačních směsí představuje také významný krok směrem k dekarbonizaci činnosti skupiny ORLEN Unipetrol v souladu se strategickým cílem udržitelného rozvoje a dosažení emisní neutrality nejpozději do roku 2050.

Skupina tyto produkty nabízí pod obchodními názvy HDPE LITEN a PP MOSTEN. HDPE LITEN lze díky svému nepolárnímu charakteru s vysokou chemickou odolností využít např. při výrobě průmyslových komponent, či stavebních dílů. PP MOSTEN, který je vysoce pevný, tvrdý a odolný proti oděru a je tak vhodný při výrobě nejrůznějšího spotřebního zboží, vlákna a netkané textilie, či pro automobilový průmysl.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!