Masarykova nemocnice se pyšní supermoderním pavilonem se špičkovými pracovišti za bezmála dvě miliardy

0
169

V ústecké Masarykově nemocnici se otevřel nový moderní pavilon. Jeho součástí jsou operační sály a lůžka oddělení kardiochirurgie, kardiologie, hrudní chirurgie, Kliniky anesteziologie, perioperační medicíny a jednotky intenzivní péče – KAPIM a JIP – i ambulance jednotlivých oddělení. Jde o nemocniční koncept budovy vycházející z nejnovějších trendů.

Nový pavilon je významnou nemocniční stavbou i v rámci České republiky. Investiční akce byla částečně financována z dotačních zdrojů s výší dotace 500 000 000 Kč. Z finanční investiční podpory Ústeckého kraje využívá Krajská zdravotní investiční úvěr od Komerční banky, a. s. Celkové cenové náklady jsou bezmála 1,8 miliardy Kč včetně DPH.

„Nový pavilon představuje důležitý posun pro zdravotní péči v našem kraji, proto je dobře, že se Ústecký kraj z pozice jediného akcionáře na výstavbě významně finančně podílel. Jsem hrdý, že Krajská zdravotní má další špičkové pracoviště a že můžeme našim občanům nabídnout odbornou péči a lékařské vybavení na nejvyšší úrovni,“ vyzdvihl hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.

„Požadavky na poskytování zdravotních služeb se neustále vyvíjejí. A pokud je cílem zajistit pacientům péči podle dnešních standardů, je nutné do nemocnic investovat. Naším cílem je dlouhodobé, koncepční promýšlení investic do našich nemocnic i v souladu s demografickými trendy,“ uvedl Ondřej Štěrba, předseda představenstva Krajské zdravotní, pod niž spadá celkem sedm nemocnic v regionu.

„Otevření nové budovy s kardiocentrem je skvělé nejen pro zdravotníky, ale hlavně pro všechny obyvatele Ústeckého kraje. Po téměř osmi letech příprav a velké podpory vedení Ústeckého kraje se můžeme pochlubit nejmodernějším kardiocentrem v České republice, kde budeme mít k dispozici tři špičkové angiolinky včetně hybridního sálu a dva operační sály pro kardiochirurgii. Budova je i po stavební stránce velice zdařilá a nabízí velkorysé prostory pro budoucí pacienty. Musím velice poděkovat všem, kteří se na vzniku tohoto krásného centra podíleli a garantovat jim, že uděláme vše pro to, aby budoucí pacienti byli s naší péčí spokojeni,“ kvituje ředitel ústecké Masarykovy nemocnice Aleš Chodacki.

„Obyvatelé Ústeckého kraje se dočkali moderního centra komplexní kardiovaskulární léčby, které pomůže zlepšit dostupnost této vysoce specializované péče přímo v kraji,“ říká generální ředitelka Krajské zdravotní Taťána Soharová.

Stavbu nového pavilonu projektoval architektonický a projektový ateliér Domy architects pod vedením architektů Michala Juhy a Jana Topinky. „Pavilon s kardiocentrem je unikátní stavbou v tom ohledu, že nejen přináší významný impuls kardiologii a kardiochirurgii, ale současně rozvíjí podstatné části nemocnice, a to intenzivní péči a operační trakt. Samotné kardiocentrum je komplexním pracovištěm od ambulantní a jednodenní péče až k vysoce specializované kardiochirurgii. V operačním traktu je mimo jiné vybudován nejmodernější hybridní sál v České republice,“ dodává Juha.

Zhotovitelem stavby je Sdružení společností s názvem „Společnost Metrostav – DIZ – BAK – NEPRO – Masarykova nemocnice“ s vedoucím členem sdružení společností Metrostav a.s.

 Kapacity pracovišť v nové budově:

Centrální operační sály

  • 7 operačních sálů (5 sálů standardních a 2 sály hybridní s angiolinkou, jeden s magnetickou rezonancí) – jeden ze sálů přísluší ke kardiologii

Kardiologie

  • 3 operační sály (hybridní s angiolinkou)
  • 30 standardních lůžek
  • 6 lůžek denní stacionář
  • 16 lůžek JIP (akutní příjem)

Kardiochirurgie

  • 2 operační sály
  • 15 standardních lůžek
  • 7 lůžek intermediárních
  • 7 lůžek JIP

Hrudní chirurgie

  • 25 standardních lůžek

KAPIM a JIP

  • 12 lůžek JIP
  • 12 lůžek KAPIM

Ambulance – centrální umístění – přísluší ke kardiologii, kardiochirurgii a hrudní chirurgii

  • 11 ordinací

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!