Odpad v Mostě: Zaplaťte včas, nebo dáte třikrát víc!

0
127

Mostečané mají ještě půl roku na to, aby zaplatili poplatky za odpad ve výši 840 korun. Pokud tuto povinnost nesplní do konce roku, mohou zaplatit i třikrát více.

Město vyzývá Mostečany, aby nenechávali úhradu místního poplatku na „později“ a užili si čas letních dovolených a prázdninových radovánek. Nabádá občany, aby s úhradou začali již teď, aby je v závěru roku s vánoční výzdobou nepřekvapil příliš vysoký výdaj s krátkou dobou splatnosti. „Splatnost poplatku byla v obecně závazné vyhlášce stanovena k 31. 12. běžného roku. Každý poplatník má tedy dostatek času poplatek zaplatit, a to i například s měsíčními splátkami. Jestliže tedy nastane prodlení, město z tohoto důvodu počítá se zvýšením neuhrazených poplatků,“ apeluje na občany mluvčí mosteckého magistrátu Klára Vydrová.

Pokud se lidé s platbami opozdí, hrozí, že by jim úředníci mohli vyměřit za odpad až trojnásobek, tedy 2 520 korun. „Podle zákona o místních poplatcích lze stanovit zvýšení poplatku jako následek za pozdní úhradu poplatku nebo jeho části, a to až do výše dvojnásobku rozdílu mezi částkou poplatku, která má být zaplacena nebo odvedena, a částkou zaplacenou nebo odvedenou do původního dne splatnosti poplatku,“ cituje zákon tisková mluvčí. V praxi to znamená, že pokud někdo poplatek ve výši 840 Kč nezaplatí, může mu být navýšen až na 2 520 Kč.

Ve druhé polovině roku má poplatky za odpad uhrazené zhruba třetina obyvatel. Celkově by mělo město za poplatky obdržet 35 milionů korun. K 30. 6. bylo vybráno 12 milionů a 447 tisíc korun. A koho se poplatky týkají? „K 30. 6. 2024 je evidováno 65 254 osob z titulu pobytu v Mostě. Jsou to občané s trvalým pobytem a cizinci. Z toho je 13 423 osob starších 65 let, kteří jsou od poplatku osvobozeni. Dalších 414 osob je osvobozeno podle zákona například z důvodu pobytu v zařízení sociální péče, výkonu trestu apod.,“ uvedla statistiku Klára Vydrová. Peníze, které město vybere, poputují zpět do čistoty města. Cizinci s pobytem v Mostě mají povinnost podat písemné ohlášení, a to osobně či elektronicky. „To se týká i vlastníků nemovitostí, bytu, rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, ve kterých není trvale přihlášena žádná fyzická osoba,“ připomněla ještě tisková mluvčí.

Informace o místním poplatku  získáte osobně na odboru finančním, nebo na tel. +420 477 001 368, +420 477 001 374 či na: odpady@mesto-most.cz

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!