Do volebních komisí je „tlačenka“

0
1219

Přes dvě stovky zájemců o činnost v okrskových volebních komisí pro volby do Senátu a zastupitelstev krajů se zatím přihlásilo na mostecký magistrát.

Hlásit se mohou pouze vážní zájemci, kteří se mohou zúčastnit obou kol voleb, které se konají ve dnech 7. a 8. října. Případné 2. kolo voleb do Senátu Parlamentu ČR se pak bude konat 14. a 15. října 2016. „Zájem o činnost v okrskových volebních komisích je obrovský. Přihlásilo se zatím 224 zájemců,“ uvedla tisková mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková. Problémy s nedostatkem zájemců do komisí prý magistrát nemá a v minulosti ani nikdy neměl. Spíše naopak. „Zájemců je vždy více, nikdy jsme neřešili problém nedostatku. Většinu komisí obsadí delegovaní volebními stranami. Zbývající počet míst je pak určen pro zájemce z řad ostatní veřejnosti. Čím dříve se přihlásí, tím větší šance, že se na ně dostane,“ podotýká dále mluvčí Sedláčková. Mezi zájemci převažují zejména prý senioři, ale i studenti, kteří si chtějí přivydělat. Za výkon funkce předsedy si mohou občané vydělat 2 000 Kč, členové 1 700 Kč. V případě konání druhého kola voleb je pak odměna celkem za obě kola v případě předsedy 2 200 Kč, člena pak 1 900 Kč. Záležet bude v případě odměn také na tom, zda se budou členové volebních komisí pravidelně účastnit jednání. „Pokud se předseda či člen některého z jednání okrskové volební komise nezúčastní, magistrát celkovou výši odměny poměrně zkrátí, a to podle evidence o jeho účasti na jednáních,“ upozornila mluvčí.

První zasedání okrskových volebních komisí se uskuteční už příští středu 14. září 2016 ve velké zasedací místnosti ve 4. patře budovy magistrátu. „Pokud budou zájemci do okrskových volebních komisí zařazeni, budeme je kontaktovat a to v rozmezí od 8. do 13. září buď písemně, nebo telefonicky ohledně upřesnění informací k zasedání komisí,“ informovala dále Alena Sedláčková.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!