O křeslo hejtmana Ústeckého kraje zabojuje 14 lídrů

0
157

Kandidátní listiny pro volby do Krajského zastupitelstva Ústeckého kraje, které proběhnou 20. a 21. září, podalo čtrnáct politických stran a hnutí. Před čtyřmi lety kandidovalo devatenáct uskupení. Řada stran a hnutí se pro nadcházející volby do Ústeckého kraje spojila.

Pod hlavičkou koalice STAČILO! se spojila KSČM, SOCDEM a ČSNS. Lídrem je Oldřich Bubeníček, bývalý krajský hejtman za KSČM ve volebním období 2012 až 2020 a od roku 2015 do roku 2018 starosta města Bíliny.

Hnutí STAN se spojilo s hnutím Zdraví Sport Vzdělání. Kandidují pod názvem Starostové pro Ústecký kraj a do voleb je povede starosta České Kamenice Jan Papajanovský.

Společně kandiduje hnutí SPD, Trikolora a PRO. Lídrem je poslanec za SPD Jaroslav Foldyna.

Spojence pro kraj vede do voleb krajská zastupitelka Karolina Žákovská – v tomto případě jde o spojení lokálního hnutí JsmePRO!, TOP09, Strany zelených, SNK-ED a dalších místních uskupení a nezávislých osobností.

Další volební koalicí je Lepší sever – kandidátka nese název stejnojmenného hnutí, které se spojilo s několika dalšími místními hnutími. Povede ji senátor za Mostecko Jan Paparega.

Svobodní se pro volby v Ústeckém kraji spojili s hnutím Švýcarská demokracie. Ostatní strany až na výjimky kandidují samostatně. Například na kandidátce ODS jsou i lidovci. Lídrem je první náměstek hejtmana a kadaňský radní Jiří Kulhánek. Piráty povede do voleb krajský zastupitel a místostarosta Dubí Vít Rous a hnutí ANO vysílá do voleb jako jedničku primátora Chomutova a krajského radního Marka Hrabáče. Kandidátní listiny na krajský úřad doručilo hnutí Lepší život pro lidi, Hlas Regionů, ČSSD-čistý kraj, Přísaha občanské hnutí, Demokratická strana zelených-za práva zvířat. 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!