Roste počet alergických reakcí po bodnutí vosami, včelami i jiným hmyzem

0
84

V průběhu posledních týdnů zaznamenali záchranáři z Horské  služby výrazný nárůst alergických reakcí v důsledku bodnutí vosou, včelou, anebo jiným bodavým hmyzem. Tato nepříjemná situace, která může u člověka s alergií vést až k život ohrožujícímu stavu je téměř na denním pořádku snad ve všech oblastech, kde Horská služba zasahuje.

Příkladem jsou dva zásahy v Krkonoších a další v Beskydech za jeden den. 


V obou krkonošských případech se díky včasnému ohlášení a rychlému zásahu horských záchranářů ze Špindlerova Mlýna, kteří poskytli základní medikaci, podařilo u pacientů alergickou reakci zpomalit. Oba postižení mohli být, po rozšířeném a cíleném zaléčení posádkou RLP Vrchlabí, propuštěni do domácího léčení.

Beskydský případ byl daleko obtížněji řešitelný, protože léky proti alergii podali muži kolemjdoucí turisté až ve chvíli, kdy alergická reakce byla již silně rozvinuta. Souběžně oznámili celou situaci a stav muže dispečerovi Horské služby Beskydy prostřednictvím telefonního čísla 1210. Horští záchranáři ze stanic Frýdlant n. Ostravicí s kolegou z Grůně okamžitě vyrazili na místo, vyšetřili pacientův stav, připravili ho na transport a na přilehlé louce zajistili místo pro přistání vrtulníku LZS.

V souvislosti se situací s bodavým hmyzem žádáme všechny turisty našich hor, kteří trpí alergií na bodnutí hmyzem, aby si nezapomínali neustále sebou nosit předepsané léky a nepohybovali se po horách sami pro případ nutnosti rychlé pomoci. Také doporučujeme velkou obezřetnost, pokud se budou pohybovat v místech, kde je zvýšený výskyt takového hmyzu.

Dostanete-li se přes všechna opatření do situace, kdy Vás jako alergika hmyz bodne, neváhejte okamžitě kontaktovat Horskou službu na čísle + 420 1210, ZZS prostřednictvím  telefonního čísla 155 a nebo použijte aplikaci Záchranka.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!