Křešice na Litoměřicku se staly Vesnicí roku

0
37
Starosta Křešic Michal Mančal se zlatou stuhou. (Foto: Ústecký kraj)

Z jedenácti obcí Ústeckého kraje přihlášených do krajského kola soutěže Vesnice roku bylo pět oceněno v hlavních kategoriích za své aktivity vedoucí k rozvoji života v obci, zapojení občanů či péči o přírodní a kulturní dědictví. První místo, zlatou stuhu, získaly Křešice na Litoměřicku. A právě tam se v pátek 16. srpna uskutečnilo slavnostní předání cen.

Kromě vítězných Křešic postupují do celostátního finále další obce. Modlany na Teplicku získaly bílou stuhu za činnost mládeže, Radovesice obdržely modrou stuhu za společenský život v obci a Hlinná, která se může pyšnit Cenou naděje pro živý venkov.
Celkový vítěz a nositel titulu „Vesnice roku 2024″ získá finanční odměnu od Ministerstva pro místní rozvoj. Již úspěchem v krajském kole si zmíněné obce zajistili finanční příspěvek, který mohou využít ke svému dalšímu rozvoji. Vítězné Křešice dostaly od kraje 500 tisíc korun (ostatní stuhy dostaly 200 tisíc korun).
Diplomy a další ocenění v soutěži získal například Panenský Týnec (vesnická knihovna kraje), Skršín (péče o veřejné prostranství), Nová Ves v Horách (podpora enviromentálního vzdělávání), Bystřany (zajištění péče o seniory), Raná (podpora leteckých sportovních aktivit) či Bělušice (aktivity místních spolků).
„Potvrdilo se mi, že v našem kraji stojí za to žít. Pro mě jsou Křešice jedním z nejkrásnějších míst, které jsem kdy v rámci soutěže Vesnice roku v našem regionu viděl,“ ocenil vítěznou obci Jan Schiller, hejtman Ústeckého kraje.
 
VÝSLEDKY:
 
Zlatá stuha
Křešice (okres Litoměřice) – kvalitní strategické plánování a efektivní využívání finančních prostředků z dotačních titulů v rámci rozvojových projektů. Obec se aktivně zapojuje do spolupráce prostřednictvím MAS České středohoří. Obec žije pestrým kulturním a společenským životem, pravidelně pořádá celou řadu akcí, na kterých se podílí zástupci devíti aktivních spolků.
Bílá stuha (udělována za činnosti mládeže):
Modlany – obec Modlany je skvělým příkladem zapojování dětí a mládeže do života obce. Důležitou roli v tomto ohledu hrají místní spolky v čele s Baníkem Modlany (fotbalisté), SDH Modlany (hasiči), Přáteli Modlanska, SPOZAM (Spolek sportu a zábavy na Modlansku) či myslivci.
 
Modrá stuha (společenský život):
Radovesice – obec Radovesice se může chlubit bohatým kulturním a společenským životem, na kterém se významně podílí místní spolky – SDH Radovesice, TJ Sokol Radovesice a Svaz tělesně postižených.
 
Fialová stuha (inovativní řešení):
Pernštejn – obec Perštejn využívá nové technologické nástroje a inovativní přístupy, což přispívá k vyšší kvalitě života a poskytování veřejných služeb. Obec zavedla tzv. PERŠTEJN CARD, která přináší místním obyvatelům specifické výhody a jejich nabídka se průběžně rozšiřuje. V oblasti odpadového hospodářství obec zavedla monitoring svozu komunálního odpadu pomocí čipů umístěných v nádobách. Zajímavostí je také řízení spínací doby veřejného osvětlení pomocí astrohodin.
 
Cena naděje pro živý venkov:
Hlinná – obec Hlinná se může pyšnit příkladnou aktivitou místních spolků, jejichž činnost je realizována v souladu se zdejší přírodou. V obci aktivně působí Spolek přátel Středohoře, který v průběhu roku realizuje celou řadu kulturních akcí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!