Železniční doprava „na baterky“

0
18

Ústecký kraj v rámci příprav nového smluvního období na zajištění železniční dopravy od dalšího desetiletí připravuje záměr pořízení bateriově – elektrických jednotek za účelem dekarbonizace a dosažení úspor v oblasti energetické náročnosti drážní dopravy.

Ústecký kraj se hodlá ucházet o dotaci z Modernizačního fondu na pořízení 14 dvouvozových, bateriově-elektrických jednotek (BEMU) s kapacitou 100 – 130 míst k sezení. Míra poskytnuté dotace může dosahovat až 85 % pořizovací ceny železničního kolejového vozidla. Využití těchto vozidel je plánováno na provozním souboru Středohorská železnice II, který zahrnuje soubor linek:

–          U12 Osek město – Most – Louny – Rakovník (od prosince 2031)

–          U52 Žatec – Louny – Lovosice – Ústí nad Labem (od prosince 2031)

–          L2 (Ústí nad Labem -) Děčín – Česká Lípa – Liberec (od prosince 2031)

–          U6 Lovosice – Teplice v Čechách (od prosince 2032)

–          U11 Jirkov – Chomutov – Žatec – Louny – Litoměřice – Česká Lípa (od prosince 2032)

 Nasazení vozidel se očekává s postupným náběhem ve dvou úrovních, a to s ohledem na ukončení stávajících smluvních závazků v prosinci 2031 nebo prosinci 2032.

 „Záměr dalších nových vlaků se mi líbí pro jejich bezemisnost a energetické úspory. Pro kraj je to i výrazná finanční úspora při jejich provozu, když podstatnou část ceny za vozidlo může uhradit pomocí dotace. Projekt je zajímavý jak pro kraj kvůli úspoře nákladů, tak i pro stát, který díky bateriovým technologiím může ušetřit při elektrizacích a nemusí elektrizovat 100 % délky linek,“ řekl k tomu radní Jan Růžička pověřený řízením oblasti dopravy.

 Předpokládaných 14 vozidel bude zpočátku určeno pro pokrytí prvního provozního stupně zahrnujícího zajištění dopravní obslužnosti na linkách U12, U52 a L2 od prosince 2031. V prosinci 2032 se k těmto 14 vozidlům připojí dalších 12 shodných vozidel, pro které chce Ústecký kraj zajistit financování s využitím podpory případných budoucích dotačních programů. Celkový počet vozidel provozního souboru dosahuje 26 jednotek BEMU, které budou provoz na výše uvedených linkách zajišťovat v období od prosince 2031 (potažmo od prosince 2032) po dobu následujících 15 let, tedy do prosince 2046. Předpokládaný roční proběh vozidel v druhém – cílovém – stupni provozního souboru je cca 3.300.000 vlkm/ročně.

 Výběrové řízení na dopravce tohoto provozního souboru je možné s ohledem na běh legislativních lhůt spojených s podáním předběžného oznámení záměru v Úředním věstníku Evropské unie zahájit v srpnu 2025.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!