O ROZLOUČENÍ S PRÁZNINAMI V ELEKTRÁRNĚ LEDVICE BYL VELKÝ ZÁJEM, PŘÍSTUPNÁ BYLA I NEJVYŠŠÍ ROZHLEDNA V REPUBLICE

0
22

Hratky s energii aneb vyroba elektriny prostrednictvim obnovitelnych zdrojuBezmála 150 návštěvníků zavítalo na rozloučení s letními prázdninami v Informačního centra Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice. Na své si přišly hlavně děti. „Výroba elektřiny“ z obnovitelných zdrojů pomocí vody, Slunce a větru ovšem zaujala i jejich dospělý doprovod. Pestrý program plný zábavy a poznání doplnila například i ukázka zásahové a záchranné techniky profesionálních hasičů z nedalekých Severočeských dolů – Dolů Bílina a tvůrčí dílničky. Možnost občerstvení nabízela pojízdná kavárna. Přístupná byla i nejvyšší rozhledna v České republice.

Hratky s energii zaujaly nejen deti, ale i jejich dospely doprovodNejen děti, ale i dospělí se tak mohli přesvědčit, že elektřina není nuda, a řada z nich se také do její „výroby“ po instruktáži některé z průvodkyň či průvodců zapojila. Prostřednictvím 3D brýlí se pak mohli zájemci podívat i do nitra jaderných elektráren Skupiny ČEZ a díky virtuální realitě tak nahlédli i do míst, kam se normální smrtelník nikdy nedostane. Stejně tak byla virtuálně přístupná i přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně. A vzhledem k tomu, že součástí infocentra je i nejvyšší oficiální rozhledna v České republice, z níž se lze rozhlédnou po okolí elektrárny z výšky 140 metrů, hlavní gró tvůrčích dílniček tentokráte tvořila výroba papírových dalekohledů.

Prijemnou novinkou byla moznost obcerstveni v pojizdne kavarneŠest dní před oficiálním koncem prázdnin měly děti navíc ještě možnost zapojit se do celorepublikové prázdninové soutěže Skupiny ČEZ. Stačilo, když během prohlídky infocentra správně vyplnily kvíz s pěti otázkami o bezemisních elektrárnách a jako odměnu získaly speciální energetickou karetní hru „Hledej!“ Takovýchto karetních balíčků bylo od začátku prázdnin rozdáno na všech infocentrech už více než 8 500.

Infocentrum Elektrárny Ledvice je zaměřené na klasickou energetiku a je jediné svého druhu v ČR. Tematicky doplňuje ostatní infocentra Skupiny ČEZ věnující se jaderné energetice a obnovitelným zdrojům. Návštěvníky přitom seznamuje s končící érou doby uhelné a nástupem nízkoemisních technologií. Elektrárna Ledvice, respektive její moderní, vysoce ekologický výrobní blok s nadkritickými parametry, tuto éru jako poslední definitivně uzavře. Infocentrum nabízí tři patra nabitá zážitky a poznáním. Na návštěvníky tu čeká interaktivní expozice plná virtuálních prvků a audiovizuálních technologií, díky jimž každý pozná, jak taková elektrárna vlastně funguje. V duchu Čisté Energie Zítřka průvodkyně přibližují i budoucnost energetiky na příkladu obnovitelných zdrojů. Od listopadu 2009 si do infocentra našlo cestu kolem 70 000 návštěvníků. Jen v loňském roce jich bylo rekordních 9 862, z toho 221 cizinců.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!