V Masaryčce operovali jako první v republice glaukom novým laserem

0
1411

Lékařský tým Oční kliniky v ústecké Masarykově nemocnici provedl jako první v České republice unikátní operaci novým typem laserového přístroje, který je určen k léčbě glaukomového onemocnění.

Laserový systém IRIDEX Cyclo G6 je diodový laser, který aplikuje pomocí kontaktní sondy přes stěnu oka vlny infračerveného laserového světla k výběžkům řasnatého tělesa. „Oční oddělení získalo statut Oční kliniky na počátku roku 2014. Od samého počátku kliniku vede lékařka Ivana Liehneová, která nasbírala zkušenosti v problematice operací glaukomu na nejprestižnějších pracovištích, jako je Moorfield Eye Institut v Londýně a univerzita v Basileji. Oční klinika při ústecké Masarykově nemocnici je největším očním zdravotnickým pracovištěm nejen v Krajské zdravotní, ale v Ústeckém kraji,“ uvedl předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák.

Oční klinika v ústecké Masarykově nemocnici se jako jediná v kraji zabývá chirurgií předního a zadního segmentu oka. V chirurgii glaukomu si dlouhá léta zachovává přední postavení v České republice. Některé speciální výkony jako třeba kanaloplastika se provádí pouze zde. Proto do ústecké Masarykovy nemocnice za léčbou dojíždějí pacienti z celé České republiky.

Jedinečností nového přístroje je, že laserová energie je přenášena v mikropulzech a nezpůsobuje v očích žádné viditelné změny. K nitroočním strukturám je ve srovnání s ostatními metodami šetrnější. Bezpečnost tohoto typu laseru umožňuje využít operační techniku k léčbě glaukomového onemocnění i u pacientů v počínajícím stadiu onemocnění. „U některých pacientů by laserová operace – mikropulzní cyklofotokoagulace – mohla nahradit trvalé kapání léků ke snížení nitroočního tlaku,“ vyjmenoval další výhody zákroku ředitel zdravotní péče Masarykovy nemocnice Josef Liehne.

První pacient až z Prahy

První operací na laserovém systému IRIDEX Cyclo G6 podstoupil pacient Jindřich Čech z Prahy, kterému byl diagnostikován glaukom již před delším časem. „Pan Čech si naši oční kliniku vyhledal sám. Onemocnění měl již v pokročilém stádiu. U nás prodělal nejprve chirurgický zákrok a ošetření laserem jsme udělali jako doplňující,“ uvedla přednostka oční kliniky Ivana Liehneová a dodala, že samotná operace novým typem laserového přístroje trvá tři minuty. Pacient nepodstupuje celkovou anestezii, výkon je prováděn pouze v místním znecitlivění. „Zákrok podstupuje ambulantně, takže po výkonu hned odchází domů,“ ujistila přednostka. „Nejhorší v rámci tohoto zákroku bylo pro mě lokální umrtvení. Pak jsem cítil v oku pouze šimrání. Chtěl bych poděkovat paní přednostce, že mi zachránila zrak,“ řekl pacient Jindřich Čech.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!