Energetické fórum Ústeckého kraje: Jak dál s energetikou v regionu?

0
2076

Ve čtvrtek 22. září se v krajském městě konal 6. ročník odborné konference „Energetické fórum Ústeckého kraje 2016“. Letos se fórum zaměřilo na problematiku energetiky 21. století. Témata přednášek se zabývala budoucností evropského energetického trhu, současností a budoucností klasické energetiky v severozápadních Čechách a potenciálem energetiky pro další rozvoj Ústeckého kraje.

„Program letošního fóra opět potvrdil rostoucí odbornou úroveň konference, na které se setkávají a vyměňují si poznatky a zkušenosti subjekty, které jsou významnými hráči v resortu energetiky a souvisejících odvětvích,“ řekl hejtman Oldřich Bubeníček. „Ústecky kraj byl, je a bude energetickým srdcem republiky a toto postavení ovlivnilo životní prostředí, zdraví lidí, demografickou strukturu obyvatel i pověst regionu. Stát je podle mého názoru dlužníkem vůči našemu kraji, měl by kraji v různých formách kompenzovat to, co pro stát kraj odvedl a odvádí,“ dodal v úvodu fóra hejtman.

Jednotlivé příspěvky se věnovaly vývoji energetického trhu v EU a ČR v posledním období, vývojem legislativy ČR a EU a jejími dopady na energetiku ČR i scénářům dopadů důsledné aplikace politiky omezování uhlíkových technologií na strukturu             energetiky a průmyslu v ČR a Ústeckém kraji.

Mezi zásadní příspěvky patřila vystoupení generálního ředitele Severočeských dolů, a.s., Ivo Pěgřímka a generálního ředitele Společnosti SevEn, a.s., Vladimíra Roučka, kteří komentovali vliv usnesení vlády č. 827/2015 k řešení dalšího postupu územně ekologických limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách na činnost svých společností. Zatímco důl Bílina může v těžbě pokračovat za hranici limitů, důl ČSA na Mostecku musí z rozhodnutí vlády těžbu utlumit. Vedení kraje očekává, že negativní dopady tohoto rozhodnutí na zaměstnanost v kraji bude horníkům vláda kompenzovat.

Krajský radní Martin Klika se ve svém příspěvku věnoval aktuálnímu podílu energetiky na ekonomice a zaměstnanosti v Ústeckém kraji.

Všechny účastníky zaujalo vystoupení bývalého generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Miroslava Štěpána k problematice blackoutu a s tím spjatých rizicích

Další příspěvky konference se věnovaly například využití alternativních zdrojů energií v ČR, problematice čerpání finančních prostředků z programu řešení ekologických škod a možnosti využití lomů po ukončení těžební činnosti

Zástupkyně vládního zmocněnce pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj (MSK, ÚK a KVK) Gabriela Nekolová seznámila plénum konference se Strategií hospodářské restrukturalizace MSK, ÚK a KVK ve vazbě na transformaci energetiky. Ze strategie vzniknou regionální akční plány a projekty, jejichž cílem bude zastavit zaostávání jmenovaných krajů v mnoha parametrech za ostatními regiony.

Na tiskové konferenci věnované tématům energetického fóra představil hejtman Oldřich Bubeníček postoj vedení Ústeckého kraje k problematice energetické politiky v regionu (viz samostatný připojený dokument k této zprávě).

Záštitu nad energetickým fórem 2016 převzal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Pořadatelem fóra byl Ústecký kraj a odborným garantem konference byla tradičně Okresní hospodářská komora Most.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!