Delegace Ústeckého kraje představila v Srbsku českou kuchyni

0
1694
Partnerská města Vršac a Bela Crkva navštívila v polovině září v rámci probíhajícího projektu zahraniční spolupráce se Srbskem delegace Ústeckého kraje. Projekt s názvem „Příprava projektových manažerů na fondy EU a udržování tradičních prvků české a srbské kultury“, který v letošním roce kraj spolu s partnerskými institucemi realizuje, prezentoval u srbských partnerů tradiční česká jídla, představil kulturní zvyky i malou kuchařku tradičních českých a srbských pokrmů, která byla při této příležitosti vydána.

„Spolupráci se Srbskem, konkrétně s regionem Jižního Banátu, zahájil Ústecký kraj před šesti lety projektem pro rozvoj venkova, rok poté jsme uzavřeli společné Memorandum o porozumění,“ vysvětlil krajský zastupitel a předseda výboru pro zdravotnictví a sociální věci Pavel Csonka, který se svým kolegou Jiřím Řehákem ústeckou delegaci vedl. „Dlouhodobou spolupráci hodnotí obě strany jako velmi přínosnou a postupně se zaměřujeme na konkrétní oblasti,“ dodal Jiří Řehák. Vedle Ústeckého kraje projekt v letošním roce finančně podpořila také Česká rozvojová agentura.

První den návštěvy delegace zavítala na českou ambasádu v Bělehradě, kde se setkala s velvyslankyní České republiky Ivanou Hlavsovou a konzulkou odpovědnou za kulturu a krajanské záležitosti Veronikou Senjukovou. Nadcházející dny byly věnovány přípravě ochutnávek a prezentaci tradiční české kuchyně a Ústeckého kraje na významném regionálnímu festivalu Groždebal. V rámci prezentace tradičních národních pokrmů a kulturních zvyků připravili čeští kuchaři z Hotelové školy v Teplicích pro návštěvníky festivalu ve Vršci bramborák, buchty s tvarohem a chlebíčky.

Delegace Ústeckého kraje se v průběhu návštěvy setkala také se zástupci města Vršac, Hospodářské školy Vršac a Muzea Vršac. Hlavními tématy jednání byly zejména otázky dalšího směřování spolupráce mezi institucemi, Ústeckým krajem a krajanskými spolky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!