Mostecký kostel bude příští rok na známkách

0
2197

Po Flájích a horské železnici Most – Moldava se díky Českojiřetínskému spolku objeví na poštovních známkách České republiky přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Rozhodla o tom před několika dny odborná komise Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Známka bude vydána v roce 2017.

I v době, kdy mnoho lidí dává přednost elektronické a mobilní komunikaci, zájem o poštovní známky neupadá. Důkazem toho je zájem mnoha lidí o inaugurace poštovních známek s motivy z Ústeckého kraje. Slavnostního představení známky k flájské přehradě se před třemi lety zúčastnilo na 7.000 zájemců, loňské představení poštovní známky ke 130 letům moldavské dráhy navštívilo dokonce 11.000 lidí.

„Důvodem, proč bude náš kraj a Českou republiku na oficiálních poštovních známkách reprezentovat právě děkanský kostel v Mostě, je 500. výročí, které příští rok uplyne od zahájení jeho výstavby,“ řekl Petr Fišer, předseda Českojiřetínského spolku.

Díky návrhu Českojiřetínského spolku tak bude vydána už třetí poštovní známka s motivem z Ústecka. Návrh spolku podpořili i významní partneři, jako například hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, primátor statutární města Most Jan Paparega, ředitel Národní památkového ústavu v Ústí nad Labem Petr Hrubý či ředitel mosteckého muzea Michal Soukup.

Českojiřetínský spolek, založený v roce 2011 jako místní sdružení, postupem času překročil hranice Českého Jiřetína a Flájí, což se rozhodnutím valné hromady spolku promítlo i do jeho názvu. Od ledna 2016 nese dovětek „Spolek pro oživení Krušnohoří“.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!