Zážitkové pecky se odkládají

0
1187

Na novou a exkluzivní zážitkovou expozici v těžní věži, kterou mělo v plánu vybudovat jako naprostou novinku Podkrušnohorské technické muzeum, lákat zatím nebude. Dotace z evropských peněz totiž nevyšla.

Jedním z chystaných interaktivních zážitků mohla být například simulovaná klec, v níž horníci fárali do šachty. Díky speciálním efektům by tato expozice bezpochyby patřila mezi nejzajímavější a také nejatraktivnější lákadla v muzeu. „Bohužel dotaci na tento zajímavý projekt se nám nepodařilo získat. Budeme sice podávat odvolání, ale nedáváme tomu příliš naději,“ uvedl skepticky ředitel Podkrušnohorského technického muzea Zbyněk Jakš. Hornické muzeum žádalo o dotaci společně s několika partnery včetně zahraničních. „Výtky se týkaly povolení památkářů a také výše mzdových nákladů. Naše muzeum mělo projekt přitom zpracovaný jako první. Na naší straně bylo vše v pořádku,“ uvedl dále Zbyněk Jakš. Teď muzeu nezbývá než doufat, že exkluzivní projekt nezůstane jen v představách. „Věříme, že se dotační tituly objeví na tento typ projektů i v budoucnu. Problém je v tom, že nyní se z této výzvy dočerpávají peníze a další už tam nejsou. Budeme tak muset čekat dva až tři roky a pak to zkusit znova. Projekt si určitě necháváme v záloze,“ sdělil ředitel muzea. Ten ale nehází „flintu do žita“. Jednou z možností podle něj je zážitkovou expozici budovat po částech. „Jednali jsme s ministerstvem kultury a naše muzeum je zaujalo. Máme slíbenou i návštěvu v nejbližších týdnech u nás na místě a uvidíme, co bude možné s pomocí ministerstva udělat a co ne,“ přiblížil dále ředitel. Podle něj by se tak mohlo začít s jednotlivými etapami. „Pokud se projekt nepodaří realizovat najednou, můžeme jej dělat i po částech. Začneme například se zastřešením a podobně, i když v kuse by to bylo daleko lepší a pěknější. Muzeum má ale vždycky nějaké řešení A a B,“ dodal Zbyněk Jakš.

Návštěvnost ani letos nezklamala

Hornické muzeum již za dva týdny zavře své brány. Čeká ho zimní přestávka. Během ní se prý budou pilovat plány a vylepšení, které realizuje hornický skanzen každoročně. Také každoroční návštěvnost svědčí o tom, že muzeum si získalo své příznivce a stává se stále častěji vyhledávaným cílem. „Letos nás navštívilo na jedenáct tisíc návštěvníků. Jsme s návštěvností velmi spokojeni a věřím, že to tak přinejmenším zůstane i nadále,“ dodal ještě ředitel hornického muzea. Po zimní přestávce se muzeum znovu otevře 1. března 2017.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!