Litvínovští plavci získali doma 6 zlatých pohárů

0
1603

Začátkem října se v Litvínově konal 13. ročník Litvínovského poháru. O účast na těchto plaveckých závodech je každoročně obrovský zájem. Letošního ročníku se zúčastnilo 16 plaveckých oddílů a bezmála 260 plavců, včetně plavců z ST Erzgebirge. Kapacitně bohužel litvínovský bazén nepojme účastníků více. Soutěž probíhá tak, že každý závodník absolvuje čtyři závody a to 50 m resp. 100 m motýl, 100 m znak, 100 m prsa a 100 m volný způsob. Tyto jednotlivé závody jsou bodově ohodnoceny a těch nejlepších šest plavců a plavkyň v každé vypsané kategorii postoupí do finále na 100 m resp. 200 m polohový závod o litvínovský pohár. Pro nejmenší jsou určeny vložené závody na 50 m volný způsob a 50 m prsa.
Plavecký klub Litvínov dosáhl vynikajících výsledků. V kategorii vložených závodů měl Litvínov hned několik želízek v ohni. Mezi děvčaty neměla konkurenci Michaela Chmelařová (2007), která získala dva zlaté poháry a to jak v závodě na 50 m prsa, tak na 50 m volný způsob. Mezi chlapci stejné kategorie byl neporazitelný Petr Adamec (2007), který si stejně jako jeho oddílová kolegyně doplaval pro dva zlaté poháry na 50 m prsa i na 50 m volný způsob. Na trati 50 m prsa mu skvěle sekundoval další litvínovský závodník Jiří Jedinák (2007), který i přes to, že plaval „naslepo“ se spadlými brýlemi, dokázal získat stříbrnou medaili.
V kategorii ročníků 2004+2005 se opět nedostižitelnou stala Kamila Javorková, která si zajistila postup do finále z prvního místa, když tratě 100 m motýl, 100 m prsa a 100 m volný způsob zcela ovládla a na trati 100 m znak dohmátla na stříbrné pozici.
V kategorii ročníků 2002+2003 byl skvělý Adam Novák, když dominoval na tratích 100 m motýl, 100 m prsa a 100 m volný způsob a na trati 100 m znak dohmátl třetí. I on postoupil do finále na 200 m polohový závod z prvního místa. Střípek úspěchu zaznamenala i Anna Haselbergerová, která i přes měsíční výpadek z tréninku, dokázala na trati 100 m znak vylovit bronzovou medaili.
V nejstarší kategorii mužů nar. 2001 a st. měl PK Litvínov parádní zastoupení v podání Miroslava Soukupa, který na tratích 100 m znak, 100 m prsa a 100 m volný způsob dohmátl na stříbrných pozicích a do finále na 200 m polohový závod postupoval z druhého místa.
Všichni tři finalisté – Javorková, Novák i Soukup zabojovali, dali do finálových závodů na 200 m polohový závod vše a obhájili výchozí pozice. Javorková způsobem start cíl a v čase, za který by se nemusely stydět závodnice ve starších kategoriích, získala zlatý pohár, následně Novák po velkém boji s chomutovským plavcem na posledních 25 metrech dostal ze sebe i poslední zbytky sil a ani jemu zlatý pohár neunikl. Závody završil závod mužů a Soukup potvrdil vynikající formu, když nepřekonal pouze jediného finalistu z Chomutova a ve vynikajícím čase obhájil stříbrnou příčku.
Plavecký klub Litvínov v celkovém součtu bodů obsadil jako klub parádní třetí místo za vítězným klubem TJ Slavie Chomutov a stříbrným TJ Slovan Karlovy Vary. Letošní ročník byl i okořeněn netradiční „disciplínou“ a to volbou Miss poháru. Vítěznou šerpu s kyticí si odvezla do České Lípy patnáctiletá Bára Slavíčková.
Rádi bychom poděkovali za finanční podporu partnerům letošního ročníku firmám ALLKON s.r.o. a NCI CZ ENGINEERING, s.r.o. Pozvání přijali a zahájení poháru se ujali Mgr. Martin Klika, zastupitel Litvínova a radní Ústeckého kraje, Mgr. Milan Šťovíček, 1. místostarosta města Litvínova, Ing. Marek Tomčík, předseda Sdružení sportovních klubů Litvínov, o.s., a Anna Egerová, zástupce společnosti SPORTaS, s.r.o.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!