Na Dušičky zapalte svíčky

0
2038

Dušičky neboli Vzpomínka na všechny věrné zesnulé, Památka všech věrných zemřelých, Svátek zesnulých, Památka zesnulých či lidově Dušičky, která připadá na 2. listopadu, je v římskokatolické církvi dnem liturgického roku, kdy se církev modlí za zemřelé.

Dušičky se připomínají od 10. století. Památku věrných zemřelých zavedl roku 998 clunyjský opat Odilo, který se takto snažil čelit přetrvávajícím pohanským obřadům. Podle dostupných zdrojů je katolickým svátkem slaveným 2. listopadu od 12. století jako vzpomínka na mrtvé. Ve 13. století se tento zvyk rozšířil po celé západní církvi.

Květiny, svíčky, věnce

Na Dušičky se zdobí hroby květinami a věnci, zapalují se svíčky. Není nutné si výzdobu shánět předem a na hřbitov ji vozit. V Mostě i Litvínově květiny i svíčky koupíte přímo na hřbitově. V Mostě od 25. října najdete bohatý stánkový prodej. Stálá prodejna svíček je v budově Památníku obětem II. světové války. V Litvínově je přímo na hřbitově stánek s prodejem květin a svíček.

Provoz na hřbitovech v období Památky zesnulých

Litvínov
Od 28. října do 6. listopadu prodloužená provozní doba od 8 do 20 hodin.

Lom
Od 28. října do 2. listopadu prodloužená provozní doba od 7 do 19 hodin.

Most
Městský hřbitov v Mostě od 25. října do 6. listopadu od 8 do 20 hodin.
Kostelní hřbitov v Mostě od 25. října do 6. listopadu od 8 do 20 hodin.
Hřbitov Vtelno od 25. října do 6. listopadu od 8 do 20 hodin.

Zvyky spojené s Památkou zesnulých

Během tohoto dne či období je zvykem navštívit hřbitov a na rodinném hrobě rozsvítit svíčku či položit živé květiny, což má symbolizovat víru ve věčný život a demonstrovat přesvědčení, že život hrobem nekončí. Na svátky se také pekly takzvané „dušičky“ nebo „kosti svatých“, pečivo (bochánky, rohlíky) ve tvaru kostí. Těmi se obdarovávali pocestní, žebráci u kostela, chudí lidé v obci a zaměstnanci.  V České republice je Vzpomínka na všechny zesnulé vedle Vánoc největším svátkem, který oslavují vzpomínkou, květinovým darem, zapálením svíčky nejen křesťané, ale i mnozí nevěřící. V anglosaských zemích je oslava P amátky zesnulých spojena s veselicí s názvem Halloween.

Hřbitovy pohlídají strážníci

V období Památky zesnulých věnují strážníci mostecké i litvínovské městské policie hřbitovům větší pozornost. „Hlídky prochází častěji hřbitovem, soustředí se na to, aby nedocházelo ke krádežím výzdoby hrobů, aby nikdo nezůstával na hřbitově po 20. hodině, kdy je hřbitov uzavřen. Od 25. října do 6. listopadu věnujeme také větší pozornost dopravní situaci před hřbitovem. Hlídky zůstávají na místě a korigují dopravu. Na parkoviště před hřbitovem se všechna auta v době památky zesnulých nevejdou, proto strážníci organizují parkování také u krajnice komunikace. Je nutné v této době dodržovat sníženou rychlost a dbát pokynů strážníků,“ uvedl velitel Městské policie Litvínov Zdeněk Urban.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!