Šermíři dostali reprezentační prostory

0
928

Mostečtí šermíři dostali krásné a nově rekonstruované prostory, kde mohou nyní trénovat. Sportoviště spadá pod společnost Sportovní haly Most, a.s. A vzniklo v pavilonu původní školní jídelny na 16. ZŠ v ulici Albrechtická.

Sportoviště je v objektu bývalé 16. ZŠ a má svůj samostatný vchod. Sem se sportovci dostanou zcela oddělenou vstupní bránou a cestou, než jakou má Středisko volného času, které sídlí ve stejném objektu. Do šermírny se zájemci dostanou ze strany parkoviště, kam je možné přijet z ulice Česká. „I přesto, že v bývalé ZŠ sídlí SVČ, šermírna je samostatně a nespadá pod Středisko volného času, ale pod Sportovní halu Most,“ upozorňuje ředitel akciové společnosti Petr Formánek, kterému se výhodnější prostory pro sportovní šerm podařilo nalézt. „Sportovní hala v areálu 16. ZŠ spravuje ´umělku´ a při té příležitosti jsem někdy na jaře objevil i tyto prostory, které se mi zdály být vhodné pro šerm. Vlastně od té doby postupně myšlenka tohoto sportoviště uzrávala. Původní šermírna totiž nebyla ve vyhovujících prostorách. Nebyly vhodné ani pro sportování dětí ani dospělých,“ uvedl dále ředitel Sportovní haly Most. Prostory, které dříve sloužily jako školní jídelna, proto nechalo město zrekonstruovat. Náklady se pohybovaly ve výši zhruba dvou milionů korun.

Do budoucna by zde ale měli najít zázemí kromě šermířů také ještě stolní tenisté. Ti už zde provizorně trénují. Dříve ale využívali objekt pavilonu bývalé 17. základní školy v ulici Okružní. „Stejný prostor, jako je tato nová šermírna, je i za její zdí, kde bychom chtěli udělat další sportoviště pro stolní tenis. Ještě ale bude potřeba sehnat nějaké investice,“ podotkl dále Petr Formánek s tím, že právě stolní tenis v poslední době zažívá na Mostecku boom. „Stolní tenisté mají řadu nových členů a zájemců. Myslím, že je pro ně tato lokalita sídliště velmi dobrá, podle jejich reakcí lepší než v bývalé 17. ZŠ, a velmi se jim tady líbí, což je i důvodem, proč se navýšily jejich počty,“ upozornil ředitel Formánek.

Nové sportoviště dějištěm šermířských turnajů

Z nových prostor, které přišli slavnostně otevřít nejen zástupci sportovního oddílu, který spadá pod TJ Baník Most, ale také zástupci vedení města, měli radost hlavně mladí sportovci, kteří předvedli ukázky šermu. „Za třináctiletou praxi, kterou v Mostě máme, prošel šerm různými prostorami. Tu lepšími, jindy horšími a z posledních nás vyhnala plíseň, i když jinak byly docela prima. A tak jsme se dostali sem. Jsme rádi, že ředitel sportovní haly nám takové prostory našel a město našlo peníze pro tak netradiční a nemasový sport, jako je šerm. Tyto prostory jsou krásné a je tu vidět hodně práce,“ poděkoval za všechny sportovce šéftrenér oddílu Petr Lískovec. Ten mimo jiné zmínil, že od letošního září se zdařilo do oddílu získat nové talenty. O tento druh sportu mají zájem nejen chlapci, ale také dívky. „Chceme pokračovat v soutěžích, které máme rozjeté. Trvalo to dlouhá léta, než jsme se dostali tam, kde jsme. Pořádali jsme v minulých letech řadu dětských turnajů, dokonce se nám dvakrát podařilo pořádat republikové mistrovství veteránů. Obnovili jsme tradici turnaje o pohár města Mostu, který se tu šermoval už před více než třiceti lety. Povedlo se nám udělat několik žákovských turnajů, přičemž na jaro jsou naplánovány tři pro dívky a tři pro chlapce,“ vyjmenoval dále Petr Lískovec a dodal: „Jsme rádi, že tyto turnaje budeme moci pořádat v našem novém a reprezentativním působišti a nebudeme muset vymýšlet žádné jiné alternativy a pracně shánět prostory.“

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!