Na cestu do práce dostanete příspěvek

0
1679

Stejně jako v celé republice, i v Ústeckém kraji klesá počet nezaměstnaných a roste počet volných pracovních míst. Nově mohou uchazeči o práci v celé České republice žádat o příspěvek na dojíždění za prací či o jednorázový příspěvek v případě, že se za prací přestěhují.

Od listopadu poskytuje Úřad práce ČR v celé republice příspěvek na dojíždění za prací. Nezaměstnaní se tak nemusí soustředit pouze na volná pracovní místa ve svém regionu. Minimální vzdálenost k dojíždění za prací je deset kilometrů. Maximálně mohou lidé získat příspěvek 3 500 Kč na cestování za prací. „Na nejvyšší částku dosáhnou ti, kteří budou za prací dojíždět více než 50 km. Příspěvek je určen na úhradu nákladů, které zaměstnanci vzniknou v souvislosti s dojížděním do práce. Peníze tedy může použít například na zaplacení jízdného, nákup pohonných hmot, ubytování nebo třeba hlídání dětí,“ vysvětlil Petr Habáň, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí.

Kdo se přestěhuje dostane příspěvek

Nově bude možné požádat o jednorázový příspěvek na přestěhování se za prací ve výši 50 000 Kč. Žádat o něj může uchazeč, který nastoupil do práce mimo místo svého bydliště nebo se případně už přestěhoval. Dále je nutné, aby byl v evidenci ÚP ČR déle než 5 měsíců, a to půl roku před podáním žádosti. Další podmínkou je vzdálenost přestěhování, která musí být vzdušnou čarou delší než 50 km. Příspěvek není možné poskytnout v případě přestěhování do zahraničí. Žádost je třeba podat na krajské pobočce ÚP ČR, v jejímž územním obvodu se nacházela původní adresa žadatele a kde byl dotyčný v evidenci. Zájemce pak musí ještě doložit adresu původního pobytu, pracovní smlouvu a kupní nebo nájemní smlouvu. ÚP ČR může příspěvek opakovaně poskytnout stejnému žadateli jedenkrát za 3 roky, a to jen tehdy, pokud odpracoval v zaměstnání, na které dostal původní podporu, minimálně 12 měsíců. „Nejedná se o nárokovou dávku, ale o příspěvek v rámci aktivní politiky zaměstnanosti, který vhodně doplňuje stávající příspěvek na dojížďku. Jde o další cestu, jak odstranit bariéru, která snižuje šance dlouhodobě nezaměstnaných na získání práce. Jeho poskytnutí bude vždy záležet na konkrétní situaci na lokálním trhu práce a na dohodě mezi žadatelem a ÚP ČR,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

V říjnu celkový počet uchazečů o zaměstnání v Ústeckém kraji klesl na 44 742 osob. Počet hlášených volných pracovních míst se zvýšil na 7 944. Došlo tak k celkovému poklesu nezaměstnanosti v Ústeckém kraji, jehož mírné pokračování lze očekávat i v průběhu listopadu. Nejvyšší nezaměstnanost v rámci Ústeckého kraje je na Mostecku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!