Na konferenci se probíraly novinky a zajímavosti z hrudní chirurgie

0
2020

Odbornou konferenci týkající se hrudní chirurgie a nejčerstvějších novinek a zkušeností z tohoto oboru uspořádalo v těchto dnech v ústecké Masarykově nemocnici zdejší oddělení hrudní chirurgie ve spolupráci s Okresním sdružením České lékařské komory a Profesní a odborovou unií zdravotnických pracovníků.

Odborníci si připravili přednášky na témata „Rok 2016 na oddělení hrudní chirurgie“, „Využití CTC u pacientů s karcinomem plic“, „Jsme při čtení rdg dost pozorní?“ a „Pneumoperitoneum v diferenciální diagnostice brániční kýly“. V dalším bloku se přednášející věnovali tématům „Změny ventilačních funkcí u pacientů po resekci plic“, „Letem světem hrudníkem“ a „Cytologicko-energetické monitorování u pacientů s pleurálními výpotky“.

„Konference se koná již 13. rok a její význam spočívá hlavně v tom, že se alespoň jedenkrát za rok setkáváme se všemi spolupracujícími odbornostmi, jejichž pracovníci se podílejí na péči o naše společné pacienty. Předáváme si tak cenné informace nejen o výsledcích naší celoroční práce, ale i o novinkách, které v našem oboru hrudní chirurgie zavádíme, abychom tak zlepšili dlouhodobé výsledky naší práce. Jsme rádi, že konference se zúčastňují i lékaři a sestry plicních oddělení a plicních středisek z naší spádové oblasti. Především pro ně je konference určena, protože jsou to oni, kdo k nám pacienty odesílají,“ vysvětlil hlavní cíle tohoto setkání Ivan Staněk, primář oddělení hrudní chirurgie.

„Mezi nejvýznamnější novinky v oboru hrudní chirurgie jistě patří provádění velkých resekčních výkonů miniinvazivní cestou, stejně jako tomu bylo zavedením laparoskopického přístupu před lety v oblasti břišní chirurgie. Obdobně i v hrudní chirurgii se před třemi čtyřmi roky v České republice začalo operovat torakoskopickým přístupem a počet takto provedených lobektomií, tedy odstranění plicního laloku, dramaticky roste. My se tomuto trendu musíme přizpůsobit, protože pacienti právě takové zákroky budou zanedlouho vyžadovat. V Česku se už na mnoha pracovištích provádí a na tom našem v ústecké Masarykově nemocnici samozřejmě nechceme, aby nám ujel vlak,“ upozornil dále primář Ivan Staněk na trend, o němž s kolegy diskutoval.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!