Novela mění termíny zápisů, předškoláci k nim vyrazí až v dubnu

0
2316
Od nadcházejícího roku není už zimní období spjato se zápisy dětí k povinné školní docházce. Poslední novela zákona ve znění účinném od 1. ledna 2017 termín zápisu do prvních tříd posouvá až na duben.

Podle předkladatelů této legislativní úpravy je hlavním důvodem změny vhodný čas k ověřování školní zralosti dítěte, kdy příliš brzký termín může vést k neopodstatněným odkladům plnění povinné školní docházky. O odkladu je žádoucí rozhodovat co nejpozději tak, aby již bylo možno posoudit školní zralost dítěte.

Místo a dobu zápisu stanoví dle školského zákona ředitelka či ředitel základní školy, a to nově v době od 1. do 30. dubna kalendářního roku, v němž má dítě zahájit povinnou školní docházku. Ředitelky a ředitelé škol zřízených městem Most ve spolupráci s odborem školství, kultury a sportu již tradičně volí jednotný termín. K zápisu do prvního ročníku základního vzdělávání pro školní rok 2017/2018 by měly ve dnech 7. a 8. dubna 2017 přijít děti narozené od 1. 9. 2010 do 31. 8. 2011 a také děti, jimž bylo u předchozího zápisu plnění povinné školní docházky odloženo.

Není-li dítě tělesně nebo duševně přiměřeně vyspělé a požádá-li o to písemně zákonný zástupce dítěte v době zápisu k povinné školní docházce, odloží ředitel školy začátek povinné školní docházky o jeden školní rok, pokud je žádost doložena doporučujícím posouzením příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře nebo klinického psychologa. Pro rodiče, kteří odklad zvažují, to znamená, že by pedagogicko-psychologickou poradnu či speciální pedagogické centrum měli s dítětem navštívit co nejdříve. Doporučující posouzení by měla být řediteli školy doručena do 30. dubna. O odkladech by mělo být rozhodnuto do doby uskutečnění zápisů k předškolnímu vzdělávání (ty budou nově probíhat v období od 2. do 16. května).

Pokud ředitel školy rozhodne o odkladu povinné školní docházky, informuje zákonného zástupce o povinnosti předškolního vzdělávání dítěte a možných způsobech jejího plnění. Od školního roku 2017/2018 je totiž pro pětileté děti (až do zahájení povinné školní docházky) předškolní vzdělávání povinné.

Další významnou změnou je, že od školního roku 2017/2018 lze do přípravné třídy zařadit pouze děti, kterým byl povolen odklad povinné školní docházky (tj. děti šestileté a starší). Do přípravné třídy základní školy bude moci být zařazeno dítě, jemuž bude povolen odklad a současně bude předpoklad, že zařazení dítěte do přípravné třídy vyrovná jeho vývoj.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!