Rekonstrukce Repre startuje – zatím „na papíře“

0
1229

Rekonstrukce Repre startuje. Letos chce město začít s přípravou projektu. Architektonickou soutěž ale vyhlašovat nebude.

Výzvy veřejnosti, aby město na rekonstrukci kulturního domu Repre vyhlásilo architektonickou soutěž, vedení radnice nevyslyší. „Jednali jsme se zástupci, kteří dali podnět na vyhlášení architektonické soutěže. Zvážili jsme všechny argumenty. Máme však za to, že pro architektonickou soutěž v tomto případě – s ohledem na limitaci obvodových zdí a hmotu jako takovou společně s využitelností prostoru, do něhož chceme přestěhovat knihovnu – tu není příliš velký prostor,“ zdůvodnil primátor Jan Paparega. Stanovisko města se zastáncům architektonické soutěže příliš nelíbilo. Radnice ale chce iniciátory zapojit do přípravy pro zadání projektové dokumentace. „Víc hlav víc ví a určitě se tomu nebráníme,“ ujistil dále primátor.

IV letošním roce v souvislosti s přípravami na rekonstrukci Repre proběhne poslední plesová sezóna. Město Most zde bude mít svůj reprezentační ples 18. února.

Město má už představu, jak bude při rekonstrukci postupovat. „Nyní začneme pracovat na přípravě zadávacích podmínek pro přípravu a vysoutěžení projektové dokumentace. Pokud poběží vše bez problémů, měl by být projekt do konce roku nebo v první čtvrtině roku příštího hotov. Poté by měla odstartovat soutěž na realizaci,“ sdělil primátor. Vítěze zakázky na realizaci by město mohlo mít v roce 2018 a nic by nebránilo tomu začít stavět.

Knihy se postěhují

S přestěhováním knihovny ze stávajícího objektu do nového Repre se počítá najisto. „Budeme konzultovat s ředitelem knihovny podněty už v rámci zadávací dokumentace. Nelze opomenout potřeby knihovnictví. My v tomto nejsme odborníci a předpokládáme, že si knihovníci řeknou své tak, aby s přestěhováním knihovny vznikl v Repre moderní stánek, který bude zakomponovaný v rámci celého bloku budovy,“ řekl dále primátor. Co se bude dít poté se stávající budovou knihovny, zatím město neví a neřeší.

„Samozřejmě, že by se nám zamlouvalo, kdybychom mohli mít opravené obě budovy, jak Repre, tak i současnou knihovnu. Rozpočet ale není nafukovací. Náklady na rekonstrukci knihovny představují kolem dvě stě milionů korun. Rekonstrukce Repre přibližně tři sta padesát,“ doplnil dále Jan Paparega.

Peníze, peníze, peníze

Radnice už spřádá plány, z čeho nákladnou rekonstrukci zaplatí. Zhruba z poloviny by dokázalo prý opravu kulturního stánku financovat z vlastních zdrojů. Zbývající část zaplatí z úvěru. „Na tuto akci si tvoříme rezervu. Minimálně z poloviny budeme schopni ji zafinancovat z vlastních zdrojů. V letošním roce nám končí finanční vypořádání s obcí Malé Březno, v roce 2018 pak končí další z úvěrů města. Budeme dál hledat možnosti financování, i za předpokladu, že by mohly být jen částečné. Za každý milion, který by mohl plynout například z dotačních prostředků, bychom byli rádi,“ doplnil ještě primátor Paparega. V rozpočtu má město patnáct milionů korun na projektovou dokumentaci rekonstrukce Repre.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!