Den obětí holocaustu

0
1693

V pátek 27. ledna si celý svět připomene památku obětí holocaustu. Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti je důvodem k setkání, vzpomínce a zamyšlení, které pořádá Židovská obec Teplice.

Připomenutí jedné z nejsmutnějších kapitol světových dějin a současně připomínka 72. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim se bude konat v pondělí 30. 1. v 11.00 hodin u Památníku obětem holocaustu v Lipové ulici v Teplicích. Mezi pozvanými hosty je hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, starostové okolních obcí a měst, včetně primátora Mostu Jana Paparegy. Zazní hymna v podání dětského sboru Poupata, slovo předsedy Židovské obce Teplice Oldřicha Látala a projevy hostů. Součástí vzpomínkového aktu bude modlitba za zemřelé, zapálení svíček a položení květin k památníku.

Mezinárodní den památky obětí holocaustu má připomínat utrpení přibližně šesti milionů židovských obětí, dvou milionů Romů, patnácti tisíc homosexuálů a milionů dalších nevinných obětí v době holocaustu za druhé světové války. Datum 27. ledna bylo vybráno záměrně, jelikož 27. ledna 1945 byl Rudou armádou osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz-Birkenau (Osvětim-Březinka). Návrh na vyhlášení tohoto dne byl podán Izraelem, Spojenými státy, Austrálií, Kanadou a Ruskem. Podpořilo jej 91 členských zemí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!