Řidiči na Mostecku, vyměňte si letos řidičáky!

0
1773
10223050 - young pretty scared woman sitting in the red car

Ministerstvo dopravy vyzývá řidiče, aby si zkontrolovali údaje na dokladech. Během roku 2017 totiž vyprší platnost více než 800 tisíc řidičských průkazů. Jedná se o průkazy z roku 2007 s platností na 10 let. Na Mostecku se týká výměna šesti tisíc řidičů!

Dosud největší výměna řidičských průkazů proběhla v letech 2010 – 2013, kdy musely být postupně vyměněny všechny řidičáky vydané mezi lednem 1994 a dubnem 2004. K této výměně došlo z důvodu zavedení jednotného evropského formátu řidičských průkazů. Další masivní výměna řidičských průkazů by tak měla nastat v roce 2020.

Právě v roce 2007 se vyhotovilo nejvíc řidičských průkazů v historii (v celé republice 1 146 518). Největší počet řidičských průkazů vyprší podle ministerstva během března, října a listopadu tohoto roku. Řidiči by si měli platnost svého řidičského průkazu pohlídat a včas požádat o jeho výměnu, aby se vyhnuli frontám. „V letošním roce se výměna řidičských průkazů v Mostě týká přibližně šesti tisíc řidičů,“ potvrzuje vysoké číslo Zdeněk Dundek z tiskového oddělení mosteckého magistrátu. K vydání nového řidičského průkazu stačí přijít s platným průkazem totožnosti na příslušný úřad obce s rozšířenou působností (podle místa trvalého bydliště řidiče) a donést jednu průkazovou fotografii a současný řidičský průkaz. Řidiči mohou ale přijít i v předstihu. Vyhnou se tak všem komplikacím a zbytečným návalům u okének úřadu. „Řidiči si mohou vyměnit propadající řidičský průkaz již v předstihu. Nejdříve ale tři měsíce před skončením platnosti,“ dodává Zdeněk Dundek. Dokud totiž nebude mít řidič vyhotoven nový průkaz, může používat stávající. V opačném případě, tedy pokud nebude mít u sebe platný řidičský průkaz, ale propadlý, může zaplatit pokutu do výše až dvou a půl tisíc korun. „Řidičský průkaz je vyhotoven do 20 dnů, průměrná doba je asi deset dnů,“ upřesňuje Zdeněk Dundek s tím, že však řidiči mohou požádat o vydání řidičského průkazu v kratší lhůtě. „Takovému žadateli lze vydat řidičský průkaz do pěti pracovních dnů. Musí ale uhradit správní poplatek ve výši 500 korun,“ dodává. Běžná výměna řidičáků je bezplatná.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!