Do knihovny a do kina s platební kartou

0
1201

V mostecké knihovně, ale také i v kině Kosmos mohou návštěvníci platit kreditní kartou. Koncem roku tu totiž nechalo město nainstalovat nové platební terminály.

Mostecká knihovna, která má na starosti také správu kina a planetária, rozšířila své služby. Návštěvníci zde mohou platit platební kartou. „Je to standardní služba, kterou chceme veřejnosti poskytovat a která funguje běžně i na mnoha dalších podobných místech v republice. Pravdou ale je, že v knihovně se terminály zas až tolik nevyužívají,“ konstatoval ředitel mostecké městské knihovny Tomáš Ondrášek. Důvod malého využití terminálů v knihovně je skutečnost, že podstatnou část tržeb tvoří především pokuty za pozdní vracení knih. V tomto případě se tak jedná jen o velmi nízké finanční položky. „Pokuta za knihy se pohybuje v řádu pár desetikorun, takže lidé nemají takový důvod platit zde kartou. Samozřejmě, i kdyby chtěli zaplatit pouhou korunu, tak jim to umožníme. Terminál se tu dá využít ale například při platbě předplatného, které je řádově přes dvě sta korun,“ míní dále ředitel. V kině se naopak platební terminál prý osvědčil. „Využitelnost je tu kolem deseti až patnácti procent, a to za měsíc prosinec. Předpokládáme, že bude dále stoupat,“ podotkl Tomáš Ondrášek. Terminál se zatím neuvažuje umístit pouze do planetária. „Sem z osmdesáti procent chodí školáci a tam platbu provádí učitel, který předtím od dětí vybere peníze,“ uvedl dále ředitel knihovny.

Zda se budou terminály v kině či knihovně do budoucna více využívat, souvisí také s návštěvností. Ta zatím zůstává podle ředitele na stejných číslech. „Návštěvnost kina se mírně zvedla. Jsme spokojeni, protože když v dnešní době zůstane návštěvnost stejná, tak je to úspěch. Obecně totiž návštěvnost v kinech i knihovnách klesá,“ míní Tomáš Ondrášek.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!