Lidice 44

0
1683

Základní umělecká škola Moskevská hostila další, v pořadí již 44. ročník mezinárodní výtvarné výstavy Lidice. K vidění je zde více než šest stovek výtvarných děl od dětí z 68 zemí světa, včetně mosteckých žáků ZUŠ. Účastníci tvořili na společné téma Škola? Vzdělání.

V mostecké základní umělecké škole se každoročně vystavuje valná většina dětských výtvarných prací, které jsou vystaveny od května do konce listopadu v galerii v Lidicích. „Ve 44. ročníku roku 2016 se shromáždilo na 18 000 prací dětí z 1 400 uměleckých škol. Výstavy se zúčastnily děti ze 77 zemí. Z tohoto počtu prací odborná porota, složena z odborníků na dětské výtvarné umění, vybrala 1 300 prací, a to nejen plošných, ale i prostorových – z keramiky, látek, skla…“ shrnula zajímavá čísla kurátorka výstavy Ilona Kasalická a upozornila: „Jsem ráda, že i letos přibyly nové země, které soutěž ještě neobesílaly. Nově se tu objevily práce dětí z Chile, Lucemburska, Kypru, Palau či Tádžikistánu, dále také od dětí z Tibetu a dalších zemí.“

Lidická výstava je již tradicí, která díky mostecké ZUŠ nebyla nikdy za dobu 44 let přerušena. „Za soutěž Lidice bych chtěla poděkovat Mostu a zdejší umělecké škole za to, že v době, kdy to nebylo jednoduché – po revoluci, kdy se soutěž považovala za komunistickou a poplatnou době, i když to tak nikdy nebylo, a když se uvažovalo, jestli má vůbec smysl a bude pokračovat, přičemž byl dům v Lidicích privatizován a nebylo kde vystavovat – tak v té době se nabídla ZUŠ Moskevská, že ji vezme pod svá křídla,“ připomněla mimo jiné Ilona Kasalická.

O výstavě Lidice

Mezinárodní výtvarná výstava Lidice je jednou z největších výtvarných dětských výstav nejen u nás, ale i ve světě. Národní výstava se od roku 1973 stala mezinárodní. Založena byla v roce 1967 k uctění památky obětí z české obce Lidice a všech dalších dětí, které zahynuly ve válečných konfliktech. Lidická výstava je tak poselstvím a mementem lidických událostí z roku 1942.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!