Na celorepublikové soutěži se blýskli hamerští aranžéři, prodavačky i designéři

0
2220

Obavy, nervozita, očekávání a nakonec velká radost. Celorepubliková soutěž Region, jež se pravidelně koná v Plzni, zná své vítěze. Hamerská škola letos poprvé vyslala reprezentovat i zástupkyně oboru prodavač, a benjamínek soutěže přivezl hned dvě pomyslné medaile. Vedle tohoto velkého úspěchu se blýskly i tradičně oceňované obory aranžér a grafický design.

„Děvčata z oboru prodavač neměla žádné předchozí zkušenosti se soutěžemi, a přesto dokázala vyniknout nad ostatní. Jsem na ně pyšná,“ říká učitelka odborného výcviku Jana Peterková, která žákyně na soutěž připravovala. V kategorii Dárkové balení na téma Kazeta pro muže se na prvním místě umístila Michaela Farbarová. Bronzová příčka pak patřila Tereze Svobodové za aranžování výstavky a poradenskou službu.

Odborné dovednosti předvedly i přes malé komplikace aranžérky. „Na soutěžní kategorii Špendlení na živý model se dlouhodobě připravovaly žákyně, které ale bohužel onemocněly. Nahradily je Dominika Krejčová a Šárka Fišerová. Trénovaly pouhé tři dny a i tak dokázaly vyhrát druhé místo,“ popisuje učitelka odborného výcviku Ivana Charamzová. Tématem špendlení se stala Inspirace z dovolené. Mladé aranžérky bez pomoci jehly a nitě dokázaly vykouzlit kostým španělské tanečnice. „Myslím, že porotu zaujalo především bezchybné zpracování, nikde nebyla vidět ani špendlíková hlavička,“ vysvětluje soutěžící Šárka Fišerová.

A co stojí za dlouhodobým úspěchem žáků Střední odborné školy v Hamru? Kromě  šikovných rukou a talentu hraje důležitou roli i pedagogický kolektiv. „Jsme schopni mezioborově spolupracovat. Kadeřnice nám profesionálně učesaly modelku, krejčí pomohly upravit látku, truhláři nám vyrobili aranžérské pomůcky do výlohy,“ přibližuje Ivana Charamzová.

Nejsilnější konkurence čekala v Plzni na grafické designéry. Zde se soutěže zúčastnilo sedmnáct škol z České i Slovenské republiky. Tereza Tuhá kouzlila s tužkou a uhlem při kresbě busty, Jiřina Čapková a Lucie Slezáková zasedly k počítači, aby prostřednictvím plakátu ztvárnily nelehké téma Migrace. „Soutěžící především nabrali zkušenosti. Práce se těžko porovnávají, představili se samí výborní kreslíři a grafici,“ hodnotí učitelka Martina Marešová.

Soutěžní úspěchy shrnula ředitelka školy Jitka Francírková. „Jsem si vědoma náročné a dlouhodobé odborné práce všech pedagogů, kteří připravují jednotlivce na různé soutěže. Oceňuji obzvláště jejich schopnost namotivovat a získat žáky pro tyto akce. Samotným žákům pak děkuji za vzornou reprezentaci školy.“

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!