Šikana „naruby“ na mosteckých školách není tabu

0
4322

Na mosteckých školách není šikana „naruby“ tabu. Případy, kdy žáci terorizují učitele, se vyskytují i zde. Jak jsme ale z našeho průzkumu zjistili, ředitelé ji prý vždy řešili a uměli se s ní vypořádat. Ať už sami, nebo ve spolupráci s rodiči nebo s policií.

Z naší ankety také vyplynulo, že ředitelé by přivítali větší pravomoci, ale také ochotu a větší spolupráci ze strany rodičů. V otázce opatření, aby k takovým věcem nedocházelo, se různí.

Nepřítelem číslo jedna na školách, který narušuje žákovu pozornost, soustředění, ale je také často prostředkem, kvůli kterému k šikaně může snadno docházet a dochází, jsou telefony a tablety. Ty ale dětem zabavovat kantoři nemohou. Musí se spokojit jen s tím, že je budou mít žáci vypnuté během vyučovací hodiny. Valná většina škol ať už základních nebo středních žákům používání mobilů ve vyučování zakazuje. „Ve školním řádu máme zákaz používání mobilů při výuce. Myslím si ale, že pro kantora je toto těžko ohlídatelné, protože s tím umějí dnešní děti manipulovat velmi dobře a dělají to i ve výuce. V momentě, kdy to učitel zjistí, tak mu ale nemáme právo mobil sebrat,“ uvedla ředitelka mostecké střední integrované školy v Mostě Jana Adamcová. I na základních školách požadují ředitelé během výuky zákaz používání mobilů. „Co se týče mobilů, my máme ve školním řádu zakázané mobily jak v hodinách, tak i mimo ně,“ potvrzuje Libuše Hrdinová ze 7. ZŠ v Mostě. Připouští ale, že i tady dochází k porušování. „Je u nás zakázáno používat mobily v hodinách a fotit učitele a nahrávat. Přišla jsem ale na to, že se to tady děje, takže jsme tuto záležitost řešili, a to i s rodiči. Děti, kterých se to týkalo, budou postiženi sníženou známkou z chování,“ říká ředitelka Hrdinová a podotýká, že žáci mohou telefony vyndávat z aktovek pouze tehdy, pokud to povolí učitel v rámci výuky. „Například je mohou použít jako kalkulačku, nebo v hodinách, kdy se učí pracovat s internetem a v podobných případech, jinak musí být mobily v taškách,“ dodává Libuše Hrdinová. Možnost přísnějšího omezení elektronické komunikace na školách by ale podle pedagogů pomohlo situaci řešit. „Byli jsme před pár dny ve Francii, kde je tento zákaz daleko striktnější. S mobilem nesmí být děti v kontaktu ani během vyučování, ani o přestávce. Už když vejde žák do školy, tak s mobilem nemanipuluje. To u nás prakticky vůbec nepřipadá v úvahu. Tady je mají žáci prakticky neustále, kdy to jde, na uších. Pokud by se v tomto směru legislativně přitvrdilo, jednoznačně by to pomohlo,“ je přesvědčena ředitelka Jana Adamcová.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!