Kamery by si mohly „posvítit“ na chuligány a vandaly i v MHD

0
1518

Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova jedná o možnosti pořizování záznamů z kamer ve svých vozidlech či na zastávkách. Záznamy by významně pomohly dopravci proti ničení jeho majetku. Zároveň by ale mohly sloužit i policistům v případě protiprávního jednání.

Kamerovým systémem jsou vybaveny některé dopravní prostředky mosteckého dopravce. Stejně tak jsou kamery i na některých zastávkách. Data, která ale kamery zachycují, se nikam neukládají. „Necháváme již standardně instalovat kamerový systém, a to jak do salonů tramvají, tak i do autobusů. Vybaveny jsou tak nově pořízené dopravní prostředky našeho vozového parku,“ sdělil Daniel Dunovský, ředitel Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova, který zatím ale nemá potřebné povolení k tomu, aby se záznamy z kamer mohly ukládat do archivu a v případě potřeby použít. „Intenzivně jednáme o tom, abychom získali povolení k tomu, abychom tento záznam mohli mít. Je to z důvodu vandalismu, tak abychom mohli dohledat potencionálního pachatele,“ vysvětlil šéf dopravního podniku. Kamery by pomohly také v případech, kdy dochází například k napadání revizorů, což není v poslední době žádnou výjimkou. „Povolení by se mělo týkat také revizorů, aby každý z nich měl záznamové a zvukové zařízení. Když dojde k nějakému útoku ať slovnímu, nebo dokonce k fyzickému, tak abychom měli záznam, obraz a zvuk. Ve spolupráci s městskou a státní policií bychom mohli pachatele vypátrat. Záznamové zařízení funguje i jinde v dopravních podnicích, ale není úplně jednoduché takové povolení získat,“ podotýká ředitel. Dopravní podnik si proto najal specializovanou firmu, která pomohla zařízení zavést například v městských hromadných prostředcích v Brně, Ostravě či v Olomouci.

Dopravce spolupracuje ve věci také s Městskou policií v Mostě. „Kamery nejsou jen ve vozidlech, ale také na nových zastávkách a my se na ně můžeme dívat tzv. „live“. Když se zde stane nějaký trestný čin, pak by bylo záhodno, aby tyto záznamy byl důkazní materiál pro orgány, jako je městská či státní policie. Kamery jsou kvalitní, mají veliký dosah. Zabírají ale i veřejná prostranství. My s těmito záznamy nakládat nemůžeme, ale městská policie ano. Proto v této věci jednáme i s městskou policí,“ řekl dále Daniel Dunovský. Ten také ujistil, že v případě, že by se záznamy mohly uchovávat, měl by k nim přístup jen ten, kdo by k tomuto úkonu měl zákonné právo, tedy městská policie. „Záznam by pořizovala městská policie pro své potřeby a mohla by s ním nakládat. Mohla by tak například zpětně získat důkazní materiál. Jsem přesvědčen, že v rámci ochrany nejen našeho majetku, ale i z hlediska ochrany občanů ve městě obecně by to bylo jen dobře. Nejsou všechna exponovaná místa ve městě pokryta kamerami, a i toto by byla další možnost, jak zvýšit bezpečnost,“ míní ředitel Dunovský. Podle vedení dopravního podniku by se záznamy z kamer mohly v případě získání povolení začít pořizovat ještě v letošním roce.

Vadily by vám kamery v MHD nebo na zastávkách?

Jaroslav Kaňka, 56 let

Myslím, že kamery by byly v pořádku a nevadily by mi. Kamery jsou na spoustě veřejných míst ve městě, takže rozšíření o zastávky nevidím jako nic proti ničemu. A ve vozidlech? Ten, kdo se chová normálně a slušně, mít žádné obavy nemusí a pro „vejlupky“ jedině dobře.

Miloslava Chládková, 32 let

Kamery by mi nevadily na zastávkách, ale v autobusech a tramvajích ano. Tam je to více o soukromí a jeho narušování, i když jde o veřejný prostředek. Zastávky jsou na tom stejně jako když jsou městské kamery třeba na objektech, takže tam nevidím problém.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!