V Mostě se objeví nové popelnice na bioodpad

0
1446

V Mostě se objeví už letos nové nádoby na bioodpad. Místo nevzhledných pytlů, kam dosud lidé shromažďovali zelený odpad ze zahrádek, budou u rodinných domků stát nové hnědé plastové nádoby.

„Zažádali jsme o dotační titul na nové nádoby. Proto se změní systém z pytlového na nádobový. Chceme zkvalitnit služby pro občany,“ informoval o novince zástupce ředitele Technických služeb města Mostu Pavel Jelínek. Nové popelnice, které budou v hnědém provedení, mají několik výhod. Jsou odvětratelné, takže nebudou zapáchat, jsou estetičtější než pytle, které se povalovaly před rodinnými domky, i přesto, že je technické služby v sezóně svážely i dvakrát týdně. Navíc budou na rozdíl od pytlů zadarmo. „Lidé si speciální pytle na bioodpad museli kupovat. Nyní nové nádoby dostanou zdarma. Budou pro každého domkaře tady u nás v Mostě,“ ujistil dále Jan Hepnar z oddělení odpadového hospodářství Technických služeb města Mostu.

Nádoby by se tak měly objevit zhruba u patnácti set rodinných domů ve městě. „Předpokládali jsme, že o ně budou mít zájem všichni. I když počítáme s tím, že někde si je nebudou chtít lidé umístit na svém dvorku nebo na zahradě. Určitě by ale nové nádoby měly zlepšit kulturu odpadového hospodářství ve městě,“ podotkl dále Pavel Jelínek. Zvýšit by se mělo i množství bioodpadu. V loňském roce ho z Mostu bylo vyvezeno kolem 98 tun. „Když jsme s touto službou začínali, byl svoz bioodpadu ročně kolem 47 tun. Pak to začalo postupně narůstat a počítáme, že tímto výrazně produkce stoupne a naopak klesne množství odpadu v černých popelnicích, kam dříve lidé bioodpad také házeli,“ je přesvědčen Jan Hepnar.

Biodárečky venku už za pár týdnů

Technické služby mají v plánu nové nádoby v Mostě rozmístit během března. Od dubna totiž každoročně startuje svoz bioodpadu a trvá až do listopadu. „V současné době ještě pořizujeme nové vozidlo na svoz nových popelnic na bioodpad. Otázkou také zůstává, jak často budeme tyto popelnice vyvážet. Rozhodně to ale bude méně často než u pytlů. V Teplicích mají například dobrou zkušenost s vývozem jednou za čtrnáct dnů. Uvidíme, jak to bude u nás,“ konstatoval dále zástupce ředitele. Technické služby navíc pořídily ještě dalších sto větších kontejnerů na bioodpad i pro bytová družstva. Kontejnery budou rovněž hnědé. „V rámci dotačního titulu jsme žádali i o sto kontejnerových nádob na bioodpad pro bytová družstva, která se starají o přilehlé pozemky, aby mohla nové a větší nádoby také využívat. Nový systém by měl fungovat už od 1. dubna, takže nové nádoby necháme rozmístit během března,“ doplnil ještě Pavel Jelínek.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!