Strážníci otevřeli služebnu v nemocnici

0
4351

Tento týden se otevřela v mostecké nemocnici nová služebna městské policie. Funguje v prostorách centrálního příjmu. Strážníci tu budou pomáhat asistovat zdravotníkům v případě agresivních pacientů.

Strážník městské policie bude v nové služebně sloužit především v nočních hodinách. „Agresivních pacientů přibývá stále více. Časová prodleva, než hlídka do nemocnice přijede, je delší, i když se snažíme na zavolání reagovat hned. Proto přítomnost strážníka na místě bude mnohem lepší a rychlejší. Strážníci provádějí asistence záchranářům nejen v nemocnici, ale též při zákrocích nebo převozech do nemocnice,“ podotkla tisková mluvčí mostecké městské policie Ilona Kozlová a připomněla: „Nedávno jsme měli případ, kdy nám volal zdravotnický personál z psychiatrického oddělení a požádal nás o asistenci při řešení agresivního pacienta, kterého jsme pomáhali přikurtovat na lůžko.“ Podle policejní mluvčí ale otevřením služebny neznamená, že strážník bude v nemocnici přítomen nepřetržitě. Vždy se jedná o vzájemnou dohodu mezi nemocnicí a městskou policií. Prvořadé je prý zajistit obslužnost hlídek ve městě. „Máme vytipované dny a hodiny, které bude strážník plně k dispozici zdravotnickému personálu pro zajištění agresivních pacientů nebo jiného protiprávního jednání. Většina agresivních pacientů je pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek, proto bychom uvítali záchytnou stanici. Je to zařízení, které tu v minulosti bylo a nyní zde chybí. Jistě by ho přivítali nejen záchranáři, ale i ostatní pacienti,“ je přesvědčena Ilona Kozlová.

V minulosti již strážníci městské policie zázemí v nemocnici měli, avšak během služby řešili i ostatní úkoly v areálu nemocnice související s jejich výkonem služby. „Strážníci měli zázemí v nemocnici někdy před dvěma třemi lety. Tehdy měli za úkol procházet celou nemocnici i přilehlý areál. Kontrolovali také budovu infekce, která byla mimo provoz, a nabourávali se tam bezdomovci. Stávalo se také, že se v čekárnách ve večerních hodinách pohybovaly podezřelé osoby, protože nebyly dveře uzamčené apod.,“ vyjmenovala mluvčí s tím, že policisté zde v rámci služby také zabezpečovali přestupky v dopravě, spojené často se špatným parkováním. Zřízení služebny městské policie v nemocnici vítá i Krajská zdravotní, a.s., pod kterou druhá největší nemocnice Ústeckého kraje spadá. „Od otevření služebny městské policie v mostecké nemocnici si slibujeme především posílení bezpečnosti na straně pacientů, ale i našich zdravotníků, pro které je rostoucí agresivita některých návštěvníků velkým problémem. Jsem proto rád, že mostecká radnice vyšla požadavku na provoz nové služebny vstříc,“ uvedl předseda Krajské zdravotní, a.s. Jiří Novák a k tomu ještě dodal: „Již samotná přítomnost autority v podobě uniformovaného strážníka odrazuje problémové jedince a posiluje pocit zvýšeného bezpečí u běžných návštěvníků nemocnice. V případě kolizních situací je pak okamžitá dostupnost strážníků velkou výhodou.“

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!