V Litvínově přibývá problémových nezletilých dívek

0
1210

Každé sedmé dítě v Litvínově je v péči pracovníků oddělení sociálně právní ochrany dětí. Přibývá dětí do patnácti let, o něž pečují kurátoři. Alarmující je také skutečnost, že je více problémových nezletilých dívek než kdy v minulosti.

Vloni přijali pracovníci oddělení sociálně právní ochrany dětí v Litvínově do péče 420 nových dětí. Celkem tak sociální pracovníci řeší 1 041 „živých“ případů. „Jednak jsou to banální případy, kdy sociální pracovníci například zkoumají rodinnou situaci při rozvodu rodičů. Horší ale je, když se jedná o sociálně patologické jevy a zásadní výchovné problémy. K řešení takových situací nestačí pouze práce sociálního pracovníka. Nutné jsou konzultace s odborníky. Nejtěžší případy se řeší u kulatých stolů. Někdy končí až nařízením ústavní výchovy dítěte,“ přiblížila práci oddělení sociálně právní ochrany dětí místostarostka města Erika Sedláčková.

Z Litvínovska je v současné době v ústavní péči 82 dětí v 28 zařízeních v celé republice. Vzhledem k tomu, že je ve spádové oblasti Litvínova 7 030 dětí, řeší sociální pracovníci každé sedmé dítě v Litvínově, nejčastěji pak v Janově. Na problémové děti a mládež dohlíží v Litvínově také kurátoři. Ti měli v loňském roce 233 klientů. „Problém je, že nám narůstá počet dětí do patnácti let, na které dohlíží kurátoři. V loňském roce to bylo o 31 případů více. Negativní chování se přesouvá do stále nižšího věku. Většina případů jsou děti z Janova,“ doplnila místostarostka.

S problémovými dětmi pomáhají sociálním pracovníkům akce prevence kriminality. Vloni odbor sociálních věcí organizoval třináct jednodenních akcí, šest víkendových pobytů a jeden příměstský tábor. V roce 2016 dostal Litvínov na výkon sociálně právní ochrany dětí dotaci 5,2 milionu. Pro rok 2017 žádá o dotaci v téměř stejné výši.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!