Policie vyzývá: „Nevzdávejte to, senioři“!

0
1359

Projekt Městské policie Litvínov bodoval v národním kole soutěže Evropská cena prevence kriminality 2016. S projektem „Nevzdávejte to, senioři!“ získali litvínovští preventisté třetí místo.

Prevence trestné činnosti páchané na seniorech byla tématem Evropské ceny prevence kriminality pro rok 2016. Tato soutěž každoročně oceňuje nejlepší evropský projekt v oblasti prevence kriminality. V úterý 21. února 2017 předal první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček slavnostně ceny zástupcům nejlepších preventivních projektů národního kola Evropské ceny prevence kriminality za rok 2016. Projekt Městské policie Litvínov s názvem „Nevzdávejte to, senioři!“ se umístil na třetím místě. Cílem projektu je pomoci posílit sebevědomí seniorů, naučit je různým obranným technikám, přispět k jejich větší vnímavosti vůči vlastnímu okolí a zintenzivnit jejich spolupráci s městskou i státní policií. „V rámci projektu jsme se zaměřili na bezpečnost seniorů. Učili jsme je, jak nenaletět podvodníkům, co dělat, pokud se ocitnou v nebezpečí a jaká místa v Litvínově jsou pro ně bezpečná například i proto, že jsou pod dohledem městského kamerového systému. Zaměřili jsme se také na novou skupinu seniorů, se kterými jsme dosud nepracovali, konkrétně na seniory, kteří mají v péči svá vnoučata. Tato skupina je velmi specifická. Jsou to lidé, kteří mají stejné pocity jako jejich vrstevníci, ale zcela jiné starosti. I oni se ale mohou stát snadným terčem podvodníků, ale navíc podléhají vlivu své rodiny a neumí říci svým vnoučatům NE,“ uvedla k ocenění preventistka Městské policie Litvínov Michaela Hejčová.

„Umístění v prestižní soutěži Evropské ceny prevence kriminality si velmi vážíme. Vnímáme to jako ocenění práce našich preventistů a spolupráce s Policií ČR. Na seniory se v rámci prevence kriminality zaměřujeme dlouhodobě. Patří ke zranitelné skupině obyvatel, která si pozornost preventistů zaslouží a potřebuje ji. Každoročně se snažíme rozšířit cílovou skupinu o další seniory. Z organizovaných klubů seniorů jsme práci postupně rozšířili v aktivní vyhledávání osamělých seniorů, zaměřili jsme se na domácí násilí páchané na seniorech a nově také na seniory, kteří mají v péči vnoučata,“ komentoval ocenění velitel Městské policie Litvínov Zdeněk Urban.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!