Ministryně na Mostecku: „Co jsem slíbila, dodržím“

0
5724

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová navštívila horníky na dole Centrum. Diskutovala s nimi o pomoci, kterou pro propouštěné horníky chystá vláda, a o jejich obavách z nezaměstnanosti. Slíbila jim, že do měsíce předloží sociální program, který by měl zmírnit důsledky propouštění. Před rozhněvané horníky ji doprovodil krajský radní pro sociální problematiku Martin Klika.

„Chceme zachovat životní standard pro lidi, kteří v hornictví pracovali a pracovat dál chtějí. Sociální program je rozdělen do několika kategorií. Pro lidi starší 55 let, kterým pomůže důstojně překlenout období do důchodu, finanční podporu, dorovnání současné mzdy pro ty, kteří začnou pracovat u jiné firmy a rekvalifikace pro všechny, kteří budou hledat uplatnění v jiných oborech,“ slíbila horníkům ministryně. „Vyvíjeli jsme intenzivní tlak na to, aby byly limity prolomeny. Nestalo se to, a tak se nyní musíme zasadit o to, aby byla propouštěným horníkům kompenzována jejich dlouholetá práce. Firma, která je nucena je nyní propustit, hospodařila se ziskem. Není její pochybení, že musí zaměstnanci skončit. Je to rozhodnutí vlády, a proto od vlády žádáme pro horníky pomoc,“ doplnil Martin Klika.

Ten také poděkoval Michaele Marksové Tominové, že jako jediná z vlády našla odvahu, aby se postavila před rozzlobené horníky a vysvětlila jim, co pro ně v jejich situaci může stát udělat. Ministerskou návštěvu uvítal mezi horníky předseda Sdružení odborových organizací Czech Coal Group Jaromír Franta. „Situace na dole Centrum je první negativní důsledek listopadového rozhodnuti vlády neprolomit těžební limity. Po propuštěných hornících na dole Centrum budou následovat další. Cesta na úřad práce je pro horníky velmi slabá kompenzace. Více očekáváme zvláště od vlády se sociální demokracií v čele,“ připomněl ministryni Jaromír Franta, který také aktivně spolupracuje při tvorbě sociálního programu pro horníky. Horníci v diskuzi s ministryní projevili obavy z nejistoty a hledali záruky, že vláda na sociální program najde peníze. „To, co jsem vám tady slíbila, dodržím. Jsem připravená, plán na pomoc horníkům jsem udělala, nemusíte se bát,“ ujistila horníky ministryně. „Ministryně Tominová nám chce sehnat práci. V našem regionu je to těžké, budeme jí v tom muset pomáhat, ale musíme jí věřit,“ podpořil Michaelu Marksovou Tominovou Jaromír Franta. O práci jde podle hornických předáků a politiků nejen na dole Centrum, ale v celém regionu téměř dvěma tisícům horníků. Další tři tisíce lidí přijde v důsledku ukončení těžby o práci v doprovodných profesích.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!