Balet pro život

0
1631

…nese název výstava velkoformátových fotografií dvojice fotografů Lucie Maceczkové z Havířova a Martina Glatznera z Ostravy v mostecké výstavní síni Zlatá trojka. Výstava je prodejní a spolu s fotografiemi je tu k mání také nástěnný kalendář. Výtěžek z jeho prodeje poputuje na dobrou věc.

Po mnoha hodinách příprav, fotografování a postprodukce vznikl soubor nevšedních fotografií, které oba umělci prezentují na velkoformátových fotografiích. Výtěžek z prodeje poputuje na konto kliniky hematoonkologie. K této příležitosti je zároveň vytvořen kalendář se stejnojmenným názvem. „Na začátku tohoto projektu bylo naše dlouholeté přátelství, shoda náhod, chuť vytvořit něco netradičního a také touha pomoci. Balet je nejen plný krásného pohybu, emocí, ale také plný dřiny, bolesti, píle, trpělivosti a odříkání. Tyto vlastnosti se  spojují se slovem ‚léčba‘. Jasnou volbou komu pomoci byli onkologicky nemocní pacienti. Rozhodli jsme se darovat finanční část z prodeje vytvořeného kalendáře Klinice hematoonkologie FN v Ostravě,“ uvedli při slavnostní vernisáži fotografové Lucie a Martin. Do týmu tanečníků, zvěčněných na fotografiích, se dostali čtyři umělci z Národního divadla moravskoslezského – Ann Lena-Stephanie Uth z Německa, Isabelle Ayers z Anglie, Rei Masatomi z Japonska a Yago Catalinas ze Španělska. Ti strávili na společné práci několik dní v ateliéru.

Kalendář, který se pojí k výstavě a jehož se prodalo už na tři stovky, mohou zájemci ve zbývajících kusech zakoupit v mostecké knihovně. Prodejem kalendáře se podařilo už oběma umělcům shromáždit 33,5 tisíc korun. Onkologickým pacientům putuje každá stokoruna z jednoho prodaného kusu.

Výstavu může veřejnost navštívit v knihovně, v prvním patře ve Zlaté trojce, do 18. března. Současně zde mohou zhlédnout i kolekci portrétů a fotek z Beskyd, které jsou vystaveny v sousední Stříbrné síni.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!