Ve svátek a v neděli NEHLUČTE!

0
2443
49826547 - girl and lawn mower. young woman in the garden.

Zastupitelé tento týden vydali novou, některými občany velmi očekávanou „protihlukovou“ vyhlášku. Má regulovat hlučné činnosti v Mostě, především v Souši. Hlučet se nesmí v neděli po poledni a v ostatní dny po šesté hodině večer. Ve státní svátky vyhláška hluk zcela zakazuje. Autodrom se nyní obává o svou existenci.

Schvalování vyhlášky o regulaci hlučných činností ve městě, kterou si vymínili především občané Souše, provázela žhavá politická debata. Opozice zjišťovala rozsah vyhlášky. „Proč není působnost vyhlášky rozšířena i o oblast k ulici SNP? I odsud si obyvatelé stěžují na hluk. Je tu také část od Mostu směrem ke kruháku, kudy jezdí automobily do depa. Tato část by měla být do vyhlášky také zanesena,“ žádal rozšíření lokalit Jan Schiller za ANO. Podle vedení města by se rozšíření vyhlášky o další lokality mělo projednávat na zastupitelstvu v dubnu.

Vyhláška reguluje nadměrné hlučné činnosti, a to pro mosteckou čtvrť Souš. O státních svátcích platí zákaz hluku od 6 do 22 hodin. V neděli od 12 do 22 hodin a v ostatních dnech od 18 do 22 hodin.

Největší dohady se vedly o to, zda není vyhláška diskriminační a nezasahuje do práv a zájmů občanů. „Co se myslí ve vyhlášce hlučným strojem, přístrojem a zařízením?“ chtěl vědět zastupitel Schiller. A také to, jaké jsou určeny hlukové limity. „Myslí se tím veškeré stroje, které obtěžují občana nepřiměřeným hlukem, tedy nad únosnou míru. Pak bude možné si stěžovat na městskou policii, řešit to bude i úřad a budou moci ukládat při nedodržování vyhlášky sankce,“ vysvětlil primátor Jan Paparega.

Znění vyhlášky posvětilo ministerstvo vnitra. „Vyhláška zahrnuje veškerá hlučná zařízení. Definice je záměrně neurčitá, aby v dané chvíli bylo možné pod tuto vyhlášku vztáhnout většinu hmotných statků, které produkují hluk. Tento způsob úprav je legitimní a není v rozporu se zákonem a ani nijak nezasahuje do práv a zájmů třetích osob,“ zaznělo vysvětlení městské právní kanceláře. „Všichni víme, že tyto vyhlášky jsou hůře vymahatelné, ale myslím si, že byla nutná. Bude tu určitý nástroj jak omezovat a regulovat hluk,“ komentovala zastupitelka Alena Dernerová.

Protihluková vyhláška se dotkne především mosteckého autodromu. Podle jeho mluvčího Jana Foukala může být přijatá vyhláška pro závodiště likvidační: „Některá ustanovení ‚protihlukové‘ vyhlášky jsou nám nejasná. Obáváme se, že v přímém důsledku by mohla způsobit existenční ohrožení autodromu. Vedení města proto chceme požádat o jejich projednání, a současně tak hledat možné východisko z dané situace.“

Klidní ale můžou zůstat zahrádkáři. Vyhláška totiž neplatí pro hluk, který „vyluzují“ zařízení k úpravě zeleně! Vyhlášku schválili zastupitelé jednačtyřiceti hlasy. V platnost vstoupí za patnáct dnů, tedy ještě březnu.


 

Prohlášení společnosti AUTODROM MOST k „protihlukové“ vyhlášce města Mostu

Uspořádání prestižních závodů, jakým je například evropský šampionát tahačů Czech Truck Prix, vyjde na miliony korun. Další desítky milionů korun si vyžádá vybudování protihlukových opatření. Vyhláška schválená 7. března drtivou většinou mosteckých zastupitelů ale předpokládá výrazné omezení provozu autodromu, a to včetně absence nedělního programu. Nastane-li tato situace, přijde společnost AUTODROM MOST o výnosy, z nichž mimo jiné výše zmíněné aktivity financovala a měla financovat.

Nyní hledáme východisko z této složité situace. Znění „protihlukové“ vyhlášky v současné době analyzují námi oslovení odborníci na právo, zdraví a hygienu. Mají k dispozici i veškeré dostupné informace a dokumentaci, jež se vztahují k problematice hlukových limitů a provozu autodromu. Na základě stanoviska poté vedení společnosti AUTODROM MOST přijme nezbytné kroky s cílem zachovat v Mostě okruh s déle než třicetiletou tradicí. Mrzí nás, že město od původní zjevné i smluvně stvrzené podpory nyní přistoupilo k praktikám, jež další existenci autodromu přímo ohrožují.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!