Homerlive
https://www.homerlive.cz/jak-se-jidalo-na-zamku-v-minulem-stoleti/

Jak se jídalo na zámku v minulém století




Nahlédnout pod pokličku našim předkům daly Partnerský spolek Litvínov a Destinační agentura Krušné hory. V prostorách černé zámecké kuchyně uspořádaly výstavu „Zámecká kuchyně aneb nahlédnutí do gastronomie minulých staletí“. Prohlédnout si můžete ukázku dobového stolování až do 24. února.
Šlechtické stravování 16. století bylo u nás plně pod vlivem italské renesance. Tehdejší kuchyně se vyznačovala bohatostí chutí, množstvím přísad a koření, ale také množstvím jídel servírovaných na stůl, které bylo měřítkem reprezentace kuchyně. V době Rudolfově u nás začínávaly se hodokvasy některou silnou kořalkou nebo silným pelyňkovým vínem. Potom hosté jídali polévku. Po ní hned naléváno bylo pivo… Víno podáváno až po pečitém nebo již po krmích s kořeněnými jíchami. 17. a 18. století jsou obdobím, ve kterém se mezi aristokracií začíná utvářet nový stravovací styl. Namísto chuťových směsí, vytvářených i mícháním nejrůznějších příchutí a koření, se dává vyniknout chuti jednotlivých přísad. Důraz se klade na přípravu zeleniny, ovoce, pečiva, uzenin a cukrářských výrob.

Jak se jedlo za Valdštejnů, co se prostíralo na stůl a jaké chutě vévodily nejen šlechtickým tabulím, měli možnost dozvědět se návštěvníci poprvé při zahájení výstavy 20. ledna. V tento den mohli navíc ochutnat pokrmy tak, jak je připravovali naši předci. Servírovaly se například bramborové placky, nechyběla ale ani pečená kuřata či medem zadělávaný perník. To vše návštěvníkům zámku podávala kněžna z Valdštejnu a její komorné v podání Agentury Jana. „Výstavou jsme vás chtěli alespoň na chvíli přenést do doby, kdy na zámek v Litvínově jezdilo panstvo z Valdštejna. Výstava se koná především díky zaměstnancům zámku a kastelánovi Ivanu Leberovi, bez jehož práce by nebyla možná. Poděkování patří rovněž Ústeckému kraji, který podpořil projekt Historie všemi smysly, jehož je výstava součástí,“ uvedla při vernisáži ředitelka Partnerského spolku Litvínov Marie Svačinová. Návštěvníci si pak navíc mohli prohlédnout zámek i s historickým výkladem. Dobré jídlo si zájemci mohou na zámku dopřát znovu v sobotu 24. února, kdy výstava končí. Ochutnávku zpestří i přednáška Jiřího Wolfa z Oblastního muzea v Duchcově na téma „Jídlo a pití ve středověku“.
Post date: 2018-01-26 11:14:36
Post date GMT: 2018-01-26 10:14:36