Homerlive
https://www.homerlive.cz/ustecky-kraj-planuje-vice-podporit-regionalni-producenty-potravin/

Ústecký kraj plánuje více podpořit regionální producenty potravin




Vedení Ústeckého kraje deklaruje zájem více podpořit regionální producenty potravin. Oslovilo proto Krajskou agrární komoru Ústeckého kraje, se kterou chce vyjednat nejen inovaci tradiční soutěže o nejlepší regionální potravinářské výrobky, ale rovněž navázat užší spolupráci při propagaci regionálních potravinářských výrobků a propojení místních producentů s potenciálními zákazníky.

Cílem snahy vedení Ústeckého kraje je zvýšit obecné povědomí o regionálních potravinářských produktech s lepším propojením mezi jejich producenty a potenciálními zákazníky. K tomu vedou různé náměty na inovaci tradiční soutěže o Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče pořádanou Okresní agrární komorou Most, ale i zkušenosti z jiných krajů, které chce vedení kraje s Krajskou agrární komorou Ústeckého kraje projednat.

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller k tomu sdělil: „V pondělí 3. května mám schůzku s předsedou Krajské agrární komory Ústeckého kraje Jaroslavem Brožkou, na které mu chci nastínit naše představy a nápady. Doufám, že některé z nich padnou na úrodnou půdu a najdeme společně způsob, jak lépe podporovat naše regionální potraviny. Mají totiž velkou kvalitu a zaslouží si to.“

Některé konkrétní návrhy a podněty nastínil předseda Výboru pro zemědělství a venkov Zastupitelstva Ústeckého kraje Zdeněk Plecitý: „Rádi bychom propagovali účastníky soutěže o nejlepší regionální potravinářské výrobky celoročně. Za finanční podpory Ústeckého kraje by například mohla vzniknout on-line mapa regionálních produktů, která více propojí výrobce a odběratele. Také bychom chtěli modifikovat logo a název regionální soutěže tak, aby více oslovila a zaujala odbornou veřejnost, oblast gastronomie a cateringu, jednotlivé prodejce, ale i obyvatele našeho regionu.“

Jednání s Krajskou agrární komorou Ústeckého kraje má za úkol právě Zdeněk Plecitý, který doplnil: „Věřím, že se nám podaří zvýšit obecné povědomí o soutěži i regionálních potravinách a vymyslet nové samostatné kategorie v soutěži například o nejlepší regionální víno, nebo třeba pivo. Jsme na samém začátku.“
Post date: 2021-05-03 16:48:38
Post date GMT: 2021-05-03 14:48:38